Forex sedmica: Euro oslabio pod pritiskom recesije i neodlučnosti Španije

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima prošle je sedmice kurs eura znatno pao zbog slabljenja ekonomija eurozone i nesigurnosti po pitanju hoće li Španija zatražiti međunarodnu pomoć kako bi suzbila dužničku krizu.

Kurs eura pao je prošle nedjelje 1,2 posto, na 1,2975 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura potonula 1,5 posto, na 101,40 jena.I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je kurs skliznuo na 78,15 jena.Prošloga je ponedjeljka kurs eura dosegao 1,3169 dolara, najviši nivo u četiri mjeseca, no od tada neprestano slabi, pa je većinu sedmice proveo ispod granice od 1,30 dolara.Posljedica je to, među ostalim, nesigurnosti po pitanju hoće li Španija službeno zatražiti međunarodnu pomoć.

Madrid razmišlja o zamrzavanju mirovina i ubrzanju postupka podizanja dobi za penzionisanje kako bi udovoljio uslovima koje nalaže međunarodni paket pomoći.

Zbog toga su kamate na 10-godišnje španske obveznice pale na najniži nivo od januara. No, Španija ostaje u fokusu jer se još čeka odgovor na pitanje hoće li Madrid zatražiti cjelovit paket pomoći jer samo tako može osigurati učestvovanje u ECB-ovu planu kupovina obveznice.

“Samo je pitanje vremena kada će Španija idućih secmia zatražiti paket pomoći”, kazao je Carl Hammer, glavni valutni strateg u banci SEB.

Euro je, međutim, pod pritiskom i zbog slabljenja aktivnosti eurozone. Ekonomija tog bloka zabilježila je u seprembtu najoštriji pad aktivnosti od juna 2009. godine, pokazalo je izvješće uglednog londonskog instituta Markit.

Valutni stratezi prognoziraju da će jedinstvenu evropsku valutu nastaviti pritiskati slabi privredni pokazatelji. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *