Kina će pomagati u rješavanju krize u eurozoni

Dodajte komentar

Kineski premijer Ven Điabao kaže da će Peking nastaviti da pomaže u rješavanju krize u evrozoni, nakon ulaganja u dužničke hartije evropskih zemalja.

“Kina će nastaviti da igra ulogu u rješavanju evropskih dužničkih problema na odgovarajući način”, rekao je Ven na poslovnom samitu, održanom nakon razgovora sa liderima Evropske unije.

Ven je naveo da je “Kina proteklih mjeseci investirala u obveznice evropskih država… i razmatrala načine saradnje sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom”, novim fondom za spasavanje evrozone, vrijednim 500 milijardi evra, koji treba da stupi na snagu sljedećeg mjeseca.

“Evropa je na pravom putu da riješi dužničke probleme. Ono što je sada najvažnije je sprovesti reforme u potpunosti”, dodao je on.

Venovi komentari odslikavaju promjenu tona u odnosu na “ozbiljnu zabrinutost” oko efekata koje evropska kriza ima na Kinu, koje je premijer izrazio prije samo tri nedjelje, tokom posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Pekingu.

Gotovo polovina evropskog izvoza u Kinu dolazi iz Njemačke, a četvrtina evropskog uvoza kineskih proizvoda odlazi u Njemačku.

Ven je ukazao da je Kina ovog ljeta upumpala desetine milijardi dolara u Međunarodni monetarni fond, budući da su globalne ekonomije udružile napore u pokušaju da ograniče stetu nastalu zbog ekonomskih problema širom svijeta.

Premijer je dodao da je to učinjeno iz “strateških” razloga, navodeći da je “suština” kineske “stabilne” veze sa blokom evropskih zemalja “dugoročna i na nju ne utiču ideološke razlike niti privremene prepreke”.

Ven je od 2003. posjetio 18 zemalja članica EU i ojačao trgovinske veze Unije i Kine.

Premijer je poručio da te veze mogu još da napreduju, uz obostrane investicije i “potrebu da se proširi saradnja na infrastrukturnim projektima”, na polju tehnoloških inovacija, nuklearne energije i informacionih tehnologija. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *