Euro pao ispod 1,31 dolara zbog neizvjesnosti oko Španije

Dodajte komentar

Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima našao pod pritiskom dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili nakon uzleta jedinstvene evropske valute na najviše nivoe u četiri mjeseca prema dolaru i jenu, budući da Španija oklijeva sa zahtjevom za pomoći.

Euro je tako prema dolaru oslabio 0,5 posto, na 1,3054 dolara. Time se spustio ispod najvišeg nivoa od početka maja od 1,3173 dolara, na koju se popeo juče.

Na približno istom postotnom gubitku euro je bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 102,69 jena, nakon što je u ponedjeljak zabilježio najviši nivo takođe u četiri mjeseca, od 103,858 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,15 posto, na 78,61 jena, ali se zadržao iznad najnižeg nivoa u sedam mjeseci od 77,13 jena, na koju se spustio prošli četvrtak.

Tržišni učesnici kažu da su rastući prinosi na španske obveznice, trenutno oko šest posto na 10-godišnje obveznice, dodatno pogoršali raspoloženje spram eura i pridonijeli pritiscima na njegovo slabljenje.

Optimizam zbog novog programa kupovine obveznica prezaduženih članica eurozone koji je nedavno najavila Evropska centralna banka pružao je podršku euru posljednjih dana, no pozitivno raspoloženje spram eura narušava neizvjesnost u vezi Španije koja oklijeva zatražiti pomoć.

U televizijskom intervjuu u utorak potpredsjednica španske vlade kazala je da Madrid još razmatra uslove mogućeg paketa pomoći.

Podršku euru nije pružila ni vijest njemačkog instituta ZEW o poboljšanom povjerenju ulagača i analitičara u septembru nakon četveromjesečnog slabljenja, budući da je još uvijek duboko u negativnom rasponu. (seebiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *