Francuska centralna banka ukida 2.100 radnih mjesta

Dodajte komentar

Francuska centralna banka mogla bi do 2020. u sklopu preraspodjele mreže ukinuti do 2.100 radnih mjesta a rezove će sprovoditi tako da ne zamjenjuje radnike koji odu u penziju.

Centralna banka ima razgranatu mrežu poslovnica a državni revizori zahtijevaju da smanji troškove. Banka zapošljava oko 13.000 ljudi, uključujući 6.300 u svojoj mreži.

Poređenja radi, njemačka centralna banka zapošljava ih 9.600, od čega je dvije trećine zaposleno u regionalnim uredima. Skicirajući dugoročne planove za svoju mrežu, francuska centralna banka saopštila je da joj je cilj smanjiti broj kancelarija u mreži do 2020. na 105, sa sadašnjih 127.

“Broj zaposlenih u mreži bit će smanjen na 4.200 do 4.600”, navodi se u saopštenju. U februaru je državni revizorski ured u godišnjem izvještaju konstatovao da su operativni troškovi Bank of France i dalje visoki, uprkos već sprovedenim mjerama restrukturiranja. Napomenuli su da centralna banka ima više zaposlenih od svih drugih centralna banaka u eurozoni. Guverner Bank of France Christian Noyer rekao je u reakciji na izvještaj da je važnije poboljšati produktivnost, nego odustati od zapošljavanja novih ljudi na mjesto onih koji odu u penziju. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *