Guverner HNB: Za Hrvatsku bi bilo korisno da uđe u eurozonu

Dodajte komentar

Ovaj dan je dobar danas, no sjutra su već novi izazovi pred Evuropom i ovaj dan je bio više rizik da u slučaju negativne odluke njemačkog Ustavnog suda dođe do vrlo velike i brze krize, komentarisao je u HTV-ovom Dnevniku guverner HNB-a Boris Vujčić njemačko ‘da’ za spas eurozone. Naglasio je da se na ovaj način kupuje vrijeme Evropi da riješi stvari koje je još potrebno riješiti, a to je uslov da se nastavi stabilizacija u eurozoni.

– Nadam se da će eurozona opstati jer bi za nas bilo jako loše ako se to ne dogodi.

Kaže da bi to pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere i pogodilo finansijski sektor u Evropi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku i dogodila bi se slična situacija kao s Lehman Brothersom u SAD-u – kaže Vujčić.

Ističe da nije eurofil nego ekonomist koji vaga troškove i koristi za Hrvatsku.

– Za Hrvatsku je ulazak u eurozonu nešto što nosi više koristi nego troškova i sama činjenica da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja i kao posljedica visoke eurizacije imamo i valutnu klauzulu. Najbezbolniji, najjeftiniji, najelegantiniji način uklanjanja kursnog rizika koji proizlazi iz valutne klauzule je preuzimanje eura – objasnio je guverner.

Dodaje da je držanje kursa kune osnova finasijske stabilnosti.

– Ja bi se više bojao da mi nećemo na vrijeme ući u eurozonu, ne moramo ni žuriti, jer prvo moramo ući u EU pa početi pregovore o ulasku u valutni mehanizam. Od nas će se sa strane tražiti da ispunimo mnoštvo uslova koji neće biti lako za ispuniti – upozorio je.

Na pitanje hoće li HNB pojačati mjere nadzora nad bankama, kazao je da njegove kolege guverneri priznaju da “smo mi imali dobru regulaciju banaka i puno strožu nego što su oni imali, što se odražava duplo većom adekvatnošću kapitala od onih u Evropi”. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *