KAP za struju duguje 55 miliona

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma još nije odgovorio na zahtjev Elektroprivrede upućen prije 11 dana da do 15. septembra plati cjelokupan račun za struju. Dug KAP-a se u međuvremenu povećao na 55 miliona eura, jer kompanija nije platila julsku i avgustovsku fakturu, saznaje Dan iz više izvora.

EPCG je upozorila KAP da će ga, ukoliko ne izmire dug u datom roku, isključiti s mreže KAP sa sadašnjom proizvodnjom mjesečno pravi račun od pet miliona eura. Ni ruski menadžment, ni Vlada, koja ima skoro trećinu vlasništva u Kombinatu i svog predstavnika u odboru direktora, ne čine ništa da građane spasu od sve izvjesnijih restrikcija i u konačnog plaćanja duga KAP-a za struju, zajedno sa već izvjesnom otplatom kredita OTP-u i VT banci od 110 miliona eura.

Problem s ovim velikim potrošačem i neplatišom, naime, dodatno je usložen sušom. EPCG čuva svoje akumulacije za hladnije dane, jer prema dugoročnoj prognozi značajnije padavine se ne očekujuju uskoro. Zbog toga se potrošači, uključujući i KAP, dobrim dijelom snabdijevaju iz uvoza. U septembru se uvoz ostvaruje prema ugovorenim količinama koje za cijeli mjesec iznose 24 gigavat sata, po prosječnoj cijeni od 60,52 eura za megavat. Trenutne cijene na tržištu su i dalje visoke za ovo doba godine i iznose oko 70 eura po megavatu.

Iz Elektroprivrede je „Danu” saopšteno da je stanje dotoka na akumulacija domaćih hidroelektrana značajno ispod plana. Trenutno stanje u akumulacijama HE Perućica je 68 gigavat sati, što je 39 odsto manje od plana, a u akumulaciji Piva 135 gigavat sati, odnosno 41 procenat manje od plana. IZ EPCG kažu da trenutno ne vide potrebu za većim dodatnim uvozom, ukoliko KAP smanji potrošnju na 84 megavat sata mjesečno, umjesto sadašnjih 120 megavata. Na taj bi način fabrika godišnje trošila 750 gigavat sati, što odgovara proizvodnim kapacitetima u Crnoj Gori, čime bi se u narednom periodu očuvala elektroenergetska stabilnost države.

To bi, istovremeno, značilo da fabrika skoro prepolovi vlastitu proizvodnju sirovog aluminijuma, što je KAP već jednom uradio 2010, kad je prodajna cijena metala bila znatno ispod proizvodne. Trenutno se cijena sirovog aluminijuima na berzanskom tržištu prodaje po 1.845 dolara za tonu. Tu cijenu plaća i švajcarski Glenkor sa kojim KAP ima ugovor za prodaju kompletne godišnje proizvodnje sirovog metala. Iako uvozi glinicu, zapošljava oko hiljadu radnika čija je prosječna plata oko 1100 eura, ne plaća doprinose na zarade i struju, KAP i dalje prikazuje minuse u poslovanju.

S druge strane, dvogodišnja suša nezabilježena u poslednjih 60 godine u jugoistočnoj Evropi najvjerovatnije će dovesti do krize u snabdijevanju električnom energijom regiona, uključujući i Crnu Goru, kojoj prema elektroenergetskom bilansu nedostaje 30 odsto električne energije. Prošle godine, koja se smatra za jednu od hidrološki najnepovoljnijih u istoriji EPCG, proizvodnja hidroelektrana je bila 29,6 odsto manja u odnosu na plan i 56,2 odsto niža u odnosu na rekordnu. Pošto godišnja potrošnja struje u Crnoj Gori raste po stopi od dva odsto, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, imaćemo ozbiljne probleme u snabdijevanju električnom energijom.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *