Finansijski sprint predsjedničke kampanje u SAD

Dodajte komentar

U političkom maratonu koji po dužini nema premca u svijetu, dva trkača su upravo započeli sprint u kojem, prema svim ovdašnjim procjenama, Barak Obama ima malu prednost nad izazivačem Mitom Romnijem.

Prema procjeni Mersi Rajviker, medijske analitičarke multinacionalne bankarske kuće Vels Fargo, ukupni izdaci za političko oglašavanje biće oko 5,2 milijarde dolara, prema 4,2 milijarde koliko je za istu svrhu potrošeno 2008.

U trci za Belu kuću, u kojoj bi Obama da ostane još jedan mandat, a Mit Romni da postane 45. američki predsjednik, na početku završnog sprinta, više dolarskih aduta ima Romni, iako ga je Obama i na tom polju nadmašivao sve do aprila. Situaciju su u tom pogledu promijenili veliki američki tajkuni, milijarderi, koji su odriješili kesu u uvjerenju da će im republikanci biti naklonjeniji.

Obamin štab međutim ima širu bazu: njegovi izborni fondovi pune se uglavnom malim donacijama, od pet pa do nekoliko stotina dolara. Ovo je inače prva kampanja u kojoj kompanije, poslije presude Vrhovnog suda iz 2010. godine, mogu (doduše indirektno, preko takozvanih superpolitičkih komiteta), da za izbor nekog političara, u ime „slobode izražavanja”, troše neograničeno.

Obama je u avgustu nešto popravio svoje finansije, prikupivši 101 milion dolara, prema 75 koliko se slilo u kasu Romnijeve kampanje, ali se vjeruje da će republikanac ovog i sljedećeg mjeseca zadržati ovu prednost, piše Politika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *