ECB naredne sedmice kreće u novu rundu otkupa obveznica?

Dodajte komentar

Kurs dolara prema evru pao je prošle sedmice na svjetskim valutnim tržištima na najniži nivo u osam sedmica, što je posljedica očekivanja ulagača da će američka centralna banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs evra porastao je prošle semice 0,5 odsto, na 1,2580 dolara, a u petak je u jednom trenutku dostigao 1,2636 dolara, najviši nivo od početka jula.
U odnosu na jen, cijena evra ojačala je 0,1 ovsto, na 98,58 jena.

Dolar je,  oslabio prema jenu, pa mu je kurs pao 0,4 odsto, na 78,38 jena.

Sve do petka i sastanka centralnih bankara u Jackson Holeu na tržištu je vladao oprez, pa kursevi najznačajnijih svjetskih valuta nisu osjetnije oscilirali.

Uoči govora predsjednika FEDa Bena Bernankea kurs evra probio se, po prvi put nakon gotovo dva mjeseca, iznad nivoa od 1,26 dolara jer su ulagači očekivali jasnu najavu daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u.

Kako je Bernanke ponovio samo to da je Fed spreman reagovati ako se situacija u privredi  pogorša, dolar je nadoknadio dio prethodnih gubitaka.

Ipak, očekuje se da će dolar i dalje biti pod pritiskom jer postoji mogućnost da će čelnici Feda ipak pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike na sjednici 12. i 13. septembra.

U fokusu ulagača narednih dana biće  Evropska centralna banka jer se očekuje da će njezini čelnici na sjednici 6. septembra  pokrenuti program otkupa obveznica prezaduženih članica evrozone, kao što su Španija i Italija, kako bi se smanjila cijena zaduživanja tih članica evrozone.

Nadu u odlučne mjere za suzbijanje krize ponovno je prošle sedmice podržao predsjednik ECB-a Mario Draghi kazavši da će centralna banka katkad biti prisiljena poduzeti vanredne mjere kako bi ispunila svoj mandat i sačuvala stabilnost cijena.

Draghi, međutim, ima i snažnu opoziciju. Njemački mediji pišu da se čelnik Bundesbanke Jens Weidmann oštro protivi planu kupovina obveznica i da je u više navrata razmišljao o ostavci.

Ipak, ti natpisi nisu imali većeg uticaja na evro zbog percepcije tržišta da bi plan kupovine obveznica ipak mogao dobiti zeleno svjetlo, s obzirom na podršku ostalih njemačkih čelnika, poput njemačke kancelarke Angele Merkel. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *