Ajfelov toranj – najvredniji evropski spomenik

Dodajte komentar

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Ajfelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi, piše francuski dnevnik “Figaro”.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu evra.

Najvredniji britanski spomenik je londonski “Tauer” sa 7,5 milijardi evra, dok je “Stounhendž” na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi evra.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brijanca zasnovano je na “imidžu, brendu i vidljivosti” spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti” u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala “Duomo” u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde evra, madridski muzej “Prado” (58 milijardi evra). (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *