Šojble: Dodatno vrijeme – dodatni novac

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas da, ukoliko bi Grčka dobila dodatno vrijeme za sprovođenje neophodnih strukturalnih reformi i mjera štednje, to ne bi riješilo ozbiljne probleme.

“Dodatno vrijeme nije rješenje za probleme. Više vremena bi značilo više i novca i evrozona je prošle godine došla do svojih ograničenja u postizanju dogovora sa Atinom”, rekao je Šojble njemačkim medijima.

On je naglasio da to nije pitanje “biti manje ili više velikodušan” već pronalaženje načina za evrozonu kao cjelinu da ponovo stekne povjerenje finansijskih tržišta.

U jučerašnjem intervjuu, grčki premijer Antonis Samaras pozvao je na dodatno vrijeme za sprovođenje mjera štednje i reforme neophodnih za oslobađanje sredstava kako bi Atina izbjegla bankrot.

Prema njegovim riječima, sve što Atina želi jeste “prostor za disanje” kako bi oživjela ekonomiju i podigla državne prihode. On je dodao da dodatno vrijeme, automatski ne znači i još novca.

Predsjedavajući evrozone Žan-Klod Junker rekao je na jučerašnjem sastanku sa Samarasom da su “vrata i dalje otvorena za promjenu uslova finansijske pomoći”.

Grčka je već pet godina u recesiji i trenutno pokušava da okonča uvođenje mjera štednje za naredne dvije godine. Od Atine je zatraženo da sprovede ekonomske i strukturalne reforme, među kojima su promjene na tržištu rada i obnavljanje privatizacije.

Uvođenje ovih mjera neophodno je za oslobađanje naredne tranše pomoći od 33,3 milijardi evra koja je dio drugog paketa od 130 milijardi evra.

Zvaničnici takozvane trojke, koju čine MMF, Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija, trebalo bi da idućeg mjeseca podnesu izvještaj da li je Grčka ostvarila dovoljan napredak u sprovođenju reformi i mjera štednje. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *