Indexi azijskih berzi u padu

Dodajte komentar

Indeksi azijskih berzi danas su uronili u minus, nakon što je Japan izvijestio o trgovinskom deficitu u julu zbog oštrog slabljenja izvoznih aktivnosti, a investitori su na oprezu i pred nove vijesti iz Grčke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros oslabio 0,4 odsto, na 9119 bodova. Južnokorejski Kospi i honkonški Hang Seng pali su 0,8 odsto, australijski S&P/ASX 200 za 0,3 odsto, a oslabili su i indeksi berzi u Šangaju, Singapuru, te na Tajlandu i Novom Zelandu.

Preliminarni podaci japanske vlade pokazali su da je Japan u julu zabilježio deficit u visini od 517,4 milijardi jena, odnosno 6,5 milijardi dolara, uslijed pada izvoza za 8,1 odsto, što je najveća stopa njegova pada u zadnjih pola godine, piše Business.hr.

Poređenja radi, u prošlogodišnjem julu Japan je imao trgovinski višak.

Izvoz automobila i elektronike iz te druge po veličini azijske ekonomije oslabljen je zbog snažnog jena kao i slabe potražnje iz Evrope, pogođene dužničkom krizom.

Grčka tjera na oprez

Ujedno, investitori su na oprezu pred današnji sastanak grčkog premijera Antonisa Samarasa s luksemburškim premijerom i predsjedavajućim evrozone Jean-Claude Junckerom u Atini.

Samaras krajem sedmice odlazi u Berlin i Pariz, gdje će razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Očekuje se da će tražiti produženje roka za ispunjavanje fiskalnih ciljeva za dvije godine.

U međuvremenu, grčki zvaničnici pripremaju 11,5 milijardi evra vrijedan program ušteda koje ta zemlja mora provesti kako bi dobila nove zajmove koji bi je spasili od bankrota.

“Uoči niza sastanaka grčkog premijera, oči investitora biće uprte u Evropu. S obzirom na brojne rizike, vjerovatno će svi biti na oprezu”, kažu stratezi francuske banke Credit Agricole u bilješci klijentima.

Blago slabljenje evra

Na deviznim tržištima kurs evra jutros je blago oslabio prema dolaru, nakon što je juče dosegnuo najviši nivo u zadnjih sedam sedmica od 1,2488 dolara. Trenutno stoji 1,2464 dolara.

U odnosu na jen, evro jutros stoji 98,75 jena, te je nadomak najvišeg nivoa u zadnjih sedam sedmica od 99,18 jena, takođe dostignute juče.

“Kurs evra nije ojačao zbog poteza Evropske centralne banke (ECB), već na osnovu očekivanja da bi ih ECB mogao povući. Ne znam koliko dugo ta očekivanja još mogu podizati kurs evra. U međuvremenu, on ostaje ranjiv na bilo svaku lošu vijest”, kaže valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu Masashi Murata.

Istovremeno,kurs dolara stagnira prema jenu na 79,27 jena. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *