Neko će odgovarati za propast Duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Podgorica DKP od septembra će intenzivirati aktivnosti i pokrenuti pitanje odgovornosti onih koji su, kako tvrde, u posljednjih deset godina doveli do propasti tu nekada veoma uspješnu crnogorsku firmu i protivpravno oduzeli akcije manjinskim akcionarima.

Njihovo nezadovoljstvo, je kako pišu Dnevne novine, dodatno poraslo sa činjenicom da im se za mjesec, koliko je prošlo od njihovog obraćanja predsjedniku Vlade i resornim ministarstvima niko još nije obratio ni za razgovor.

Osnivanje Novog DKP-a, u čijoj vlasničkoj strukturi nema 4.368 manjinskih akcionara koji posjeduju 48 odsto akcija starog DKP-a, nije logičan niti moralan čin Vlade koja je većinski vlasnik preduzeća, smatraju u Udruženju za zaštitu interesa manjinskih akcionara.

Zbog toga će u septembru tražiti odgovornost za sva lica koja su u ime države upravljali i rukovodili kompanijom u posljednjoj deceniji.

“U septembru, planiramo da pokrenemo krivične prijave protiv nadležnih koji nijesu učinili ništa u decenijskom poslovanju da sačuvaju Duvanski od propasti, koji su nam oduzeli akcije, koji su obezvrijedili Duvanski”, kazao je za Dnevne novine predsjednik Udruženja za zaštitu akcija manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević.

Knežević je kazao da je Udruženje prije mjesec uputilo poziv za razgovor predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću, ministrima ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimiru Kavariću i Tarzanu Miloševiću, kao i skupštinskoj Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Jedino je Komisija iskazala želju za praćenje daljeg razvoja situacije, dok se sa drugih adresa niko nije obratio akcionarima.

Knežević ističe da su u Udruženju i dalje spremni na dijalog i da se nadaju da će se Vlada ovaj put odgovornije odnijeti prema akcionarima.

“Cilj nam je da dokažemo da 48 odsto kapitala nije moglo da nestane preko noći i da u namjerno proizvedenom stečaju ostatak kapitala DKP-a nije mogao postati isključivo imovina Vlade”, objasnio je Knežević.

Vlada i Glavni grad su u novembru prošle godine oformili Novi DKP u kojem nije bilo kapitala manjinskih akcionara.

Akcionarima je bio zabranjeno i prisustvo na skupštini akcionara, a kao obrazloženje rečeno im je da u novoj firmi nemaju kapital. Novi momenti u Duvanskom kombinatu pokrenuli su buru kada je Vlada osnovala Novi duvanski, a akcionare izostavila iz vlasničke strukture.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *