Evropske berze na najvišem nivou u 13 mjeseci

Dodajte komentar

Evropska tržišta akcija dostigla su u petak najviši nivo u 13 mjeseci slijedom očekivanja da bi zvaničnici evrozone mogli u narednim nedjeljama razriješiti nesuglasice i pronaći rješenje za saradnju kako bi riješili dužničku krizu.

Indeks Londonske berze Ftse ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.836 bodova, kao i pariški CAC, koji se stabilizovao na 3.481 bodu. Frankfurtski DAX prekoračio je psihološki važnu granicu od 7.000 bodova i iznosio je 7.005 bodova, u plusu blagih 0,1 odsto.

Pažnja tržišta okrenuta je nizu sastanaka evropskih zvaničnika u narednim nedjeljama. Očekuje se da bi u završnici ipak mogli razriješiti nesuglasice i pronaći modus za saradnju kako bi se riješila dužnička kriza. Raspoloženje je u četvrtak popravila njemačka kancelarka Angela Merkel, pruživši podršku strategiji predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija za suzbijanje krize. Pozvala je evropske partnere da ubrzaju nastojanja u smjeru jače integracije fiskalne politike.

“Čini se da zavaničnici preduzimaju minimalne korake kako bi zadržali interes ulagača, izjavljujući da je sve spremno, da su oni sami spremni preduzeti mjere kada i ako to bude potrebno”, konstatuje Oliver Wallin iz Octopus Investmentsa.

“U fokusu su i dalje godišnji skup američke centralne banke u Jackson Holeu krajem ovog mjeseca i septembarski ciklus objava iz centralnih banaka”, tumači Wallin. U 2010. predsjednik američkog Feda Ben Bernanke iskoristio je govor na redovnom skupu u Jackson Holeu kako bi najavio drugi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

ECB bi na redovnom mjesečnom sastanku zakazanom 6. septembar mogla pojasniti kako bi tačno trebala izgledati njena intervencija na tržištima obveznica, ukaže li se za njom potreba. Potom bi njemački ustavni sud 12. septembra trebao objaviti presudu o evropskom trajnom stabilizacionom fondu. U takvom su okruženju najveći dobitnici na evropskim tržištima akcija bili sektori povezani sa privrednim rastom, pa su proizvođači automobila, tehnološka preduzeća i banke porasli u rasponu od 0,9 do 1,4 odsto. Peugeot je tako poskočio 4,9 odsto, Damiler 2,3 odsto, Credit Agricole 4,2 odsto, a Societe Generale 3,2 odsto. Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je 0,8 odsto, na 9.162 boda.

Izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *