Kako početi štedjeti

Dodajte komentar

Plan štednje je prvi korak koji morate napraviti da biste sebi odgovorili na pitanje kako početi štedjeti. Da bi efikasno štedjeli potrebno je napraviti plan štednje, odnosno plan kućnih finansija, na način da u svom kućnom budžetu odredite što je neophodno, a bez čega možete.

Dakle, kad sastavljate popis troškova razvrstavajte ih na neophodne troškove kao što su na primjer rata kredita, trošak režija, trošak hrane. Kada sastavljate troškove koji nisu neophodni važno je razlikovati želje od potreba.

Jedan jednostavni primjer kako uštedjeti na neophodnim troškovima je da nosite svoju kafu na posao, na taj način možete poprilično uštedjeti svaki mjesec. Još jedan način efikasne štednje energije u domaćinstvu je da promijenite neke uobičajene navike kao što su gašenje rasvjete u prostorijama u kojima ne boravite.

Isto tako da prilikom pranja zuba ili brijanja zatvorite vodu, odnosno ne dopustiti da voda neprestano teče, dobro bi bilo i promijeniti dotrajale gumice na slavinama. Sve ove male uštede kroz određeno vrijeme itekako pridonose vašoj štednji.

Ukoliko je moguće, svaki put kad dobijete platu stavite mali dio novca na stranu, odnosno na štednju u banci, štednjom u banci ostvarujete kamate što će se isto tako pozitivno odraziti na vaš plan štednje.

Ako imate slobodnog vremena jedan od načina štednje je da nađete honorarni posao, ili pak ako imate neki hobi (izrada nakita…) pokušajte ga unovčiti.

Štednja za starost mora početi tokom radnog vijeka, ali kako štedjeti za starost. Ako ste napravili svoj mjesečni kućni budžet kao stavku u tom budžetu obavezno navedite štednju za penziju.

Postoje različiti načini štednje da biste bezbrižno uživali u svojoj penziji.

Na primjer, možete otvoriti štednju u banci i putem trajnog naloga ugovoriti mjesečni iznos koji ćete prebacivati na taj račun. Obavezno ugovorite trajni nalog kako biste bili sigurni da ćete mjesečno izdvajati određenu svotu jer ako sami preuzmete prebacivanje tog novca moglo bi se dogoditi da zbog nekih vanrednih troškova preskočite taj dio uplate.

Banke u svojoj ponudi nude otvaranje štednje za penziju, a uz to ćete dobijati i određenu kamatu na novac koji štedite.

Jedan od načina je i uplata polise životnog osiguranja, koju ugovorite na određeni broj godina kada procjenjujete da biste mogli u penziju, te da vam se u tom razdoblju isplati osigurana svota.

Da biste spremno dočekali penziju čim se zaposlite počnite izdvajati barem simboličnu svotu koju ćete vjerovatno s vremenom moći i povećati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *