Amerikanci od prodaje AIG-a očekuju još 750 miliona dolara

Dodajte komentar

Američka vlada očekuje da će se ovonedjeljnom prodajom dionica bivše najveće svjetske osiguravajuće kompanije American International Groupa “dočepati” 750 miliona dolara.

Ministarstvo finansija SAD-a prošle se sedmice pohvalilo da je prodalo AIG-ove dionice vrijedne pet milijardi dolara, a ako ove nedjelje zaista uspije “utopiti” dionice vrijedne 750 miliona dolara, četvrta etapa prodaje udjela u nacionalizovanom osiguravatelju biće vrijedna 5,75 milijardi dolara, javlja BBC News.

Američke vlasti su AIG nacionalizovale na vrhuncu finansijske krize – u septembru 2008. godine, i to finansijskom injekcijom centralne banke Fed i ministarstva finansija teškom vrtoglave 182 milijarde dolara.

Dosadašnjim prodajama AIG-ovih dionica američke vlasti, koje su nakon nacionalizacije držale 91 posto tog osiguravatelja, prikupile su 23,3 milijarde dolara, odnosno tek nešto više od osmine sredstava koje su upumpale u tu kompaniju.

AIG-u u zadnje vrijeme ide prilično dobro – prošle je sedmice objavio da mu je dobit u drugom kvartalu skočila 27 posto i dosegla 2,3 milijarde dolara, što je gotovo dvostruko više od očekivanja analitičara. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *