National bank of Greece i Eurobank žele preuzeti Emporiki

Dodajte komentar

Dva najveća grčka zajmodavca, National Bank i Eurobank, dostaviće ponude za kupovinu posrnule grčke podružnice francuske banke Credit Agricole, čime je broj kandidata porastao na tri, prenosi Reuters informacije iz anonimnih bankarskih izvora.

Dva zajmodavca time su se pridružila manjem konkurentu Alpha Bank u borbi za Emporiki, koji Credit Agricol pokušava prodati kako bi smanjio izloženost krizi u Grčkoj.Rok za dostavljanje ponuda ističe u srijedu, kazali su bankarski izvori za Reuters.

National Bank i Eurobank već su signalizirali da su zainteresirani za kupovinu ali su tek danas najavili ponude za Emporiki.

Grčki fond za podršku bankama izvijestio je potencijalne kupce da će prodaju odobriti samo ako posrnuli zajmodavac bude raspolagao odgovarajućim finansijskim kapacitetima i ako bude dokapitalizovan prije prodaje, prenio je viši bankarski zvaničnik, što znači da će Credit Agricole vjerovatno morati ulagati novac u podružnicu kako bi je se mogao riješiti.

Grčke su banke izložene pritisku da se konsoliduju kako bi preživjele surovu dužničku krizu zbog koje su prisiljene crpiti likvidnost iz centralne banke, budući da je strah od izlaska Grčke iz eurozone podstakao klijente na povlačenje depozita. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *