KAP ubuduće bez subvencija, plaćaće struju 43 eura po megavatsatu

Dodajte komentar

Ukoliko njemačka kompanija HGL preuzme upravljanje Kombinatom aluminijuma, neće imati subvencija, već će plaćati megavatsat električne energije-43 eura, saznaje Portal Analitika.

– Ići će se ka smanjenju potrošnje na 750 gigavata godišnje i proizvodnju od 50.000 tona, što znači da će KAP trošiti domaću energiju.

– Sa novim vlasnikom, koji če preuzeti fabriku sa navedenom godišnjom potrošnjom, EPCG bi potpisala dugoročni ugovor o snabdijevanju sa prosječnom cijenom od oko 43 eura po megavatsatu, koja predstavlja sredinu između proizvodne i tržišne cijene i bez državnih subvencija. Tada bi KAP koristio isključivo energiju iz Crne Gore i ne bi bilo opterećenja za državu i ostale potrošače u slucaju redovnog plaćanja računa. Uslov je smanjenje snage od 160 megavata na 80 megavata, čime se odrzava likvidnost fabrike i mogućnost redovnog plaćanja električne energije, kazao jePortalu Analitika izvor blizak Vladi .

Mjesečni račun KAP-a u ovom slučaju ne bi prošao 2,5 miliona eura što je upola manje od sadašnjeg prosječnog računa od pet miliona.

Dug KAP-a po osnovu neizmirenih računa za struju je od prošlog februara narastao na 40 miliona eura. Prije nekoliko mjeseci je istekao četvorogodišnji program subvencija za struju fabrici, „težak“, 60 miliona eura. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je ranije izjavio da se subvencije mogu odobravati isključivo siromašnim građanima i nipošto kompanijama, jer se time ugrožavaju osnovni principi tržišne konkurencije.Tražiće se i smanjenje zarada u KAP-u od oko 1100 eura, što je najveća prosječna plata u Crnoj Gori. Za preuzimanje Kombinata aluminijuma, osim Njemaca, iskazuje interesovanje i jedna turska kompanija. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *