Banke s Wall Streeta smanjile izloženost eurozoni jer se pripremaju za njen raspad

Dodajte komentar

Banke s Wall Streeta sve više govore svojim strankama i dužnicima da restrukturiraju ugovore ili da pronađu drugu banke jer se pripremaju za mogući izlazak zemalja iz eurozone, piše Financial Times.

Koristeći hedgiranje, poput credit default swapa (CDS), američke banke su smanjile svoju neto izloženost problematičnim zemljama eurozone. No, iza zavjese, takođe su se osigurali da u slučaju izlaska neke zemlje iz eurozone – banka neće morati primati plaćanja u devalviranoj drahmi ili peseti.

Eurozona je i dalje najveća briga izvršnih direktora američkih banka, čak i više od neizvjesnog oporavka američke ekonomije. Pogoršanje krize eurozone prošloga ljeta snažno je zaljuljalo cijene dionica američkih banaka i dovelo do toga da je tamošnja Komisija za vrijednosne papire i berze (Securities and Exchange Commission) zatražila više informacija o njihovoj imovini u Španiji, Grčkoj, Italiji, Irskoj i Portugalu.

Nakon toga, analiza podnesaka regulatorima pokazala je da su JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley i Goldman Sachs smanjili izloženost Evropi, iako nijedna značajno.

SEEBIZ.EU / FINANCIAL TIMES

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *