Euro ojačao, ECB se priprema za kupovinu obveznica

Dodajte komentar

Zahvaljujući nadi da će Evropska centralna banka uskoro početi kupovati obveznice prezaduženih članica evrozone, evro je prošle nedjelje na valutnim tržištima blago ojačao.

Cijena evra prema američkoj valuti ojačala je prošle nedjelje 0,5 odsto, na 1,2385 dolara. Kurs evra u odnosu na japansku valutu porastao je, pak, 0,6 odsto, na 97,15 jena, dok je cijena dolara ostala gotovo nepromijenjena na nedjeljnom nivou, na 78,45 jena.

Jačanje evra zahvaljuje se nadi ulagača da će u septembru Evropska centralna banka početi kupovati obveznice Italije i Španije kako bi se smanjile visoke cijene zaduživanja tih članica evrozone.

Sjednica čelnika ECB-a bila je prošle nedjelje u središtu interesa ulagača. Uoči sjednice, u četvrtak se kurs evra probio i iznad nivoa od 1,24 dolara, zahvaljujući velikim očekivanjima ulagača.

No, ishod te sjednice prvobitno je razočarao jer se očekivalo da će centralna banka najaviti hitne mjere za suzbijanje dužničke krize. No, predsjednik banke Mario Dragi kazao je da će ECB u idućim nedjeljama osmisliti mehanizam direktne kupovine državnih obveznica. Zbog toga je kurs evra zaronio i ispod 1,22 dolara. Ipak, u petak se oporavio jer ulagači vjeruju da će do septembra ECB pripremiti teren za direktnu kupovinu državnih obveznica na tržištu, a Dragi je poručio da se razmatraju i druge, nekonvencionalne monetarne mjere za suzbijanje krize.

Usponu evra pridonijela je i slabost dolara, s obzirom da se očekuje da će u septembru američka centralna banka olabaviti monetarnu politiku. To se, doduše, očekivalo i prošle nedjelje, no Fed nije ispunio očekivanja.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *