Pljevaljski rudnik u gubitku 3,5 miliona, na plate potrošili 8,5 miliona eura

Dodajte komentar

Pljevaljski Rudnik uglja završio je prvu polovinu godine sa neto gubitkom od 3,45 miliona eura, za razliku od istog perioda prošle kada je zabilježen profit od 1,97 miliona eura.

Prema izvještju o poslovanju kompanije, objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), poslovni prihodi na kraju juna su iznosili 18,88 miliona eura, što je 18,9 odsto manje nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi pljevaljskog Rudnika porasli su u drugom kvartalu 6,3 odsto na 20,5 miliona eura, a najveće učešće u njima imali su 8,44 miliona eura vrijedni troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi. Slijede troškovi materijala od 5,3 miliona  eura, kao i ostali poslovni rashodi od skoro četiri miliona eura.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 684,66 hiljada eura. Dugoročna rezervisanja i obaveze na kraju drugog tromjesečja iznosila su 35,76 miliona eura, a kratkoročna 48,65 miliona EUR.

Ukupna aktiva kompanije porasla je 9,3 odsto na 100,57 miliona eura.

Italijanska kompanija A2A, prema podacima Centralne depozitarne agencije, posjeduje 39,49 odsto akcija Rudnika uglja, dok državi pripada 31,11 odsto. Brat bivšeg premijera Mila Đukanovića, Aco Đukanović ima 11,15 odsto akcija, Radoslav Tomić 1,05 odsto, dok ostali akcionari posjeduju manje od jedan odsto udjela.

Pljevaljska kompanija je krajem juna pokazala zainteresovanost za preuzimanje beranskog Rudnika mrkog uglja, što je potvrdio i predsjednik njenog Odbora direktora, Predrag Bošković.

Ideju o preuzimanju podržava i vlasnik beranskog rudnika, grčki Balkan enerdži. Rudnik mrkog uglja ne eksploatiše rudu, ali je u relativno dobrom stanju jer ga održava 28 zaposlenih koji redovno primaju plate.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *