“Deksija” u gubitku od 1,2 milijardi evra

Dodajte komentar

Uzdrmana francusko-belgijska bankarska grupacija “Deksija” saopštila je da je u prvoj polovini godine zabilježila gubitak od 1,2 milijardi evra uglavnom zbog isplate kamata na finansijsku pomoć koju su joj uplatile Francuska, Belgija i Luksemburg.

Banka je saopštila da je ovakvom rezultatu doprinijela i kupovina vlasničkog udjela u austrijskoj banci “Komunalkredit” za 184 miliona evra, prenio je AFP.

Trgovanje akcijama “Deksije” nakratko je prekinuto na berzama u Parizu i Briselu poslije objavljivanja ovih rezultata. Zvaničnici belgijske agencije za regulisanje finansijskih tržišta saopštili su da se dogodila “kompjuterska greška”.

Vrijednost akcija “Deksije” stabilna je na nivou od 0,21 evra poslije nastavka trgovanja, nakon što je juče oslabila za 8,7 odsto.

Belgija, Francuska i Luksemburg u junu su povećale iznos državnih garancija za podršku ovoj banci sa 45 na 55 milijardi evra.

Banka je prvi put dobila državnu pomoć 2008. godine, u vrijeme globalne finansijske krize. “Deksija” nije mogla da preživi potrese na finansijskim tržištima i dužničku krizu u zemljama evrozone, pa su u oktobru Francuska, Belgija i Luksemburg odlučile da intervenišu i ugase je na kontrolisan način.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *