Sastanak ECB-a od kojeg se puno očekuje

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) danas se sastaje, a mnogi njeni čelnici očekuju mjere kojima bi se snizili španski troškovi zaduživanja.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da je spreman učiniti “štogod je potrebno” kako bi podržao euro, čime je podstakao rast cijena dionica i zajedničke valute, javlja BBC.

Strah da bi Španiji trebao paket pomoći je pokrenuo nagađanja da će ECB preduzeti dosad nekorištene korake kako bi joj pomogla. Draghi je za danas najavio i konferenciju za novinare.

Odluka o pomoći Španiji bit će donesena nakon odluke o kamatnim stopama. U julu je ECB snizila ključnu stopu na 0,75% s 1%, što je rekordno niska stopa za eurozonu.

U srijedu američki Fed nije preduzeo dodatne korake za podsticanje ekonomije – što su neki  očekivali – ali su izjavili da će “pružiti dodatne potrebne pogodnosti za podsticanje jačeg oporavka”.

Prošle je sedmice Draghi izjavio: “U našem mandatu će ECB učiniti štogod je potrebno da se očuva euro. I, vjerujte mi, to će biti dovoljno.”

Mnogi su ulagači to shvatili kao znak da bi ECB mogla nastaviti sa svojim programom, pokrenutim 2010., u sklopu kojeg su velike količine državnih obveznica otkupljivane od banaka i drugih finansijskih institucija na tržištu.

Time se zaduženim vladama eurozone omogućuje da posuđuju novac po puno nižim stopama od onih koje su ponuđene na komercijalnom tržištu. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *