Preduzetnike guše dugovanja i nedostupni krediti

Dodajte komentar

Crnogorska preduzeća kao biznis barijeru za poslovanje najčešće prepoznaju nedostupnost finansijskih sredstava, dok nemogućnost naplata potraživanja pogoršava njihovu likvidnost, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca UPCG o biznis barijerama u poslovanju mikro, malih i srednjih firmi.

“Čak 62,7 odsto preduzeća obuhvaćenih istraživanjem nedostupnost finansijskih sredstava predstavlja problem u poslovanju“ pokazalo je isptaživanje urađeno među 300 preduzeća.

Administrativne barijere predstavljaju veliki ili najveći problem za 47,5 odsto ispitanika.

“Korupcija za 12,3 odsto preduzeća predstavlja najveći, a za 21,3 odsto veliki problem, dok za 19,5 odsto preduzeća korupcija uopšte ne predstavlja problem. Nedostatak subvencija za 52 odsto ispitanika predstavlja najveći problem“, pokazuju podaci UPCG.

Ono što privrednici takođe navode kao dodatno ograničenje poslovanju su i postojanje nelojalne konkurencije i nekvalitetan rad državne uprave. Preduzetnici su najviše zadovoljni Tržišnom inspekcijom, čija je prosječna ocjena rada 3,51.

Za najveći broj anketiranih preduzeća 72,5 odsto, poslovanje u 2011. godini bilo je u skladu sa planom.

“Sa druge strane, 56,1 odsto preduzeća iz uzorka smatra da je poslovanje bolje u 2011. godini u odnosu na 2010. godinu, dok 43,9 odsto preduzeća iz uzorka smatra da su imali lošiju poslovnu godinu“, pokazuju podaci iz ankete.

Kao osnovne razloge koji su doveli do lošijeg poslovanja ispitanici su naveli: lošu ekonomsku situaciju u državi, ekonomsku krizu, nelojalnu konkurenciju, nelikvidnost privrednih subjekata, smanjenu tražnju za proizvodima i uslugama, niži životni standard građana.

“Iako se posljedice globalne ekonomske krize još uvijek osjećaju na teritoriji Crne Gore, 87,6 odsto preduzeća smatra da će poslovanje u 2012. godini biti bolje nego u 2011. Godini“, stoji u podacima UPCG.

Kažu da ohrabruje podatak da više od polovine ispitanih preduzeća smatra da je rad lokalne samouprave naklonjen promociji i razvoju preduzetništva.

“Prosječno, na nivou Crne Gore, kao osnovni problem preduzetnici navode nemogućnost naplate sopstvenih potraživanja, a zatim nelikvidnost.  U mnogim slučajevima, preduzeća imaju problem sa naplatom potraživanja – međusobno ili od strane javnog sektora, što dovodi do povećane nelikvidnosti i nemogućnosti pravovremenog izmirenja sopstvenih obaveza“, zaključuju u UPCG. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *