Male banke strahuju da ih stroga EU regulacija vodi u propast

Dodajte komentar

Male evropske banke upozoravaju da će stroga nova EU pravila ispregovarana unutar Basel III okvira smanjiti njihovu sposobnost kreditiranja što će na kraju dovesti i do propadanja istih.

Naime, ispregovarano je da banke moraju stvoriti veće kapitalne zalihe i likvidnost te smanjiti izdavanje rizičnih kredita.

No to bi lako moglo dovesti do toga da prema novim regulama većina kredita namijenjenih manjim i novim preduzećima budu okarakterizovana kao rizična.

Političari konstantno insistiraju na povećanju kreditiranja malih i srednjih firmi, ali istovremeno pokazuju malo razumijevanja za nezavidan položaj mnogih malih banaka koje moraju u kratkom roku poboljšati svoje kapitalne baze. Velikom broju banaka pristup tržištu kapitala je ograničen. Na ovaj će način mali propadati, a veliki će postati još veći, tvrde iz malih  EU banaka.

Osim manjih banaka ovo će pravilo pogoditi i mnoge štedionice, posebno one stambene.

No Evropski parlament je odlučan u svojim namjerama naglašavajući da ima namjeru nastaviti ovim putem  premda je spreman osigurati potrebni  prelazni period. (biznis.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *