U bjelopoljskoj fabrici mineralne vode uveden klasični stečaj

Dodajte komentar

Privredni sud uveo je klasični stečaj u bjelopoljsku fabriku mineralne vode Bjelasicu Radu, čiji je većinski vlasnik Eurofond, Veselina Barovića, potvrdio je „Danu” vršilac dužnosti stečajnog upravnika Veselin Obradović.

– Rješenje smo dobili i žalićemo se u zakonski predviđenom roku, do kraja sedmice. Za sada radimo neometano i imamo rok da do kraja sedmice proizvedemo 400.000 boca od litar i po u plastičnoj i 200.000 staklenih od 0,25 litara za tržište Crne Gore – rekao je Obradović. Radnici, njih 63, traže da se ne uvede klasični stečaj, jer bi na taj način izgubili svoja radna mjesta i bili prinuđeni da se presele na evidenciju nezaposlenih biroa rada.

– Radićemo kao i do sada. Kod nas postoji volja da se proizvodnja održi, ali tražimo da dobijemo pismenu garanciju od većinskog vlasnika Eurofonda da će fabrika i nakon uvođenja stečaja raditi a mi ostati na svojim radnim mjestima – kazala je Stanka Nišavić, sindikalni povjerenik.

Eurofond, podgoričkog biznismena, preuzeo je Bjelasicu Radu prije nekoliko godina, i ono je u stečaju od 2008. zbog duga od 118.000 eura, iako su njegove nekretnine znatno vrednije. Rada ima oko 36.000 kvadrata zemljišta i poslovnog prostora. Sindikat je ranije tražio da uprava otplati dug i poštuje obaveza o dokapitalizaciji. Tvrdili su da se radi o naručenom stečaju, radi profita većinskog vlasnika i zahtijevali da Poreska uprava ispita poslovanje.

Barović je slične modele privatizacije, primjenio i na ulcinjskoj solani „Bajo Sekulić”, čije je kontrolni paket akcija kupio za 800.000 eura, da bi kasnije na njegov zahtjev bio uveden stečaj 2005. godine zbog duga od 13 hiljada eura. Potom je 2008. godina usvojen prostorni plan Crne Gore do 2020. godine, i zemljište Solane je preimenovano iz undustrijske u građevinsku zonu. Tada je kvadrat zemljišta Solane sa 30 centi skočio na 100 eura.

Barović je u januaru pokušao da proda 15 miliona kvdarata za 258 miliona eura, ali se niko nije javio na licitaciji. Drugi pokušaj za prodaju zemljišta zakazan je za srijedu 25. jul. Cijena ovog puta je 232 milion eura. U klasičnom stečaju firma se likvidira, sva pokretna i nepokretna imovina prodaje, a od prikupljenih sredstava srazmjerno se namiruju povjerioci.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *