Kineska brokerska firma kupuje CLSA

Dodajte komentar

Vodeća kineska brokerska kompanija CITIC Sekjuritis saopštila je da će kupiti brokersku firmu CLSA od francuske banke Kredi agrikol za 1,25 milijardi dolara.

To je najnoviji korak neke kineske kompanije za preuzimanje imovine posrnulih evropskih firmi. Državna CITIC Sekjuritis okončala je akviziciju 19,9 odsto udjela u CLSA, sa sjedištem u Hongkongu, za 310,3 miliona dolara, navedeno je u saopštenju te kineske firme.

CITIC Sekjuritis planira da preostalih 80,1 odsto udjela u CLSA preuzme do kraja juna iduće godine za 941,7 miliona dolara ukoliko dobije odobrenja regulatora i akcionara.

“Investiranje u CLSA omogućiće da jake franšize CITIC Sekjuritisa u Kini postanu partner sa globalnom klijentelom CLSA i da proizvode tržišta kapitala i usluge koje pruža u Kini ponudi međunarodnim klijentima”, ukazao je direktor te kineske firme Vang Dongming.

Vrijednost imovine pod upravom CITIC Sekjuritisa procijenjuje se na 62 milijarde juana (9,7 milijardi dolara), što tu brokersku firmu svrstava na prvo mjesto u Kini.

Taj sprazum je najnoviji u nizu koje postižu kineske kompanije radi izlaska na globalno tržište, koristeći sadašnje nedaće koje su zahvatile prezadužene ekonomije evrozone.

Kredi agrikol, jedna od vodećih svjetskih finansijskih institucija, objavila je u maju da je u prvom kvartalu pretrpjela pad neto profita od čak 75 odsto, kao posljedicu izloženosti grčkom dugu.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *