Sunovrat grčkih akcija

Dodajte komentar

Akcije su na berzi u Atini danas oslabile za čak 7,10 odsto, pri čemu su najviše pale akcije banaka, uoči ključne revizije Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tempu sprovođenja reformi, kao i zbog sve intenzivnijih strahovanja da je Španija na putu da zatraži pomoć od evrozone.

Indeks bankarskog sektora se sunovratio za 9,82 odsto, pri čemu su najviše pale akcije najvećih banaka u Grčkoj, “Nešenel benk” za 11,29 odsto, “Alfa banke” za 9,17 odsto, “Eurobanke” za 10,91 odsto, a “Pireus” banke za 9,59 odsto, prenijela je agencija AFP.

“Eurobank” je ranije najavila da će njena matična kompanija sa sjedištem u Cirihu, EFG, prebaciti 44 odsto od svog 45-odstotnog udjela u toj grčkoj banci članovima porodice Latsis, osnivačima grupacije.

Revizori iz EU, MMF-a i Evropske centralne banke, odnosno “trojke” grčkih kreditora, sutra dolaze u Atinu da bi od vlade dobili odgovore na pitanja kako planira da ubrza sprovođenje posustalih strukturnih reformi.

Od izvještaja “trojke” zavisi da li će Grčka do septembra dobiti novu tranšu pomoći od 31,5 milijardi evra, kako je planirano u skladu sa programom međunarodne pomoći toj zemlji.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *