Rast cijena akcija na Wall Streetu

Dodajte komentar

Kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i finansijski problemi Španije biće ove sedmice u fokusu ulagača na Wall Streetu i odrediće mogu li cijene akcija nastaviti rasti.

Dow Jones indeks prošle je nedjelje ojačao 0,4 odsto, na 12.822 boda, a toliko je osvojio i S&P 500, dostigavši 1.362 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,6 odsto, na 2.925 bodova.

Rast cijene akcija ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u dodatno labavljenje monetarne politike u SAD-u i nizu boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka.

Prema podacima Reutersa, dosad je poslovne izvještaje za drugo tromjesečje objavilo 116 kompanija, čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu, pri čemu ih je 67 odsto zabilježilo veću dobit nego što se procjenjivalo.

Međutim, to se zahvaljuje znatno sniženim očekivanjima posljednjih mjeseci. Tako se u anketi Reutersa očekuje rast dobiti kompanija iz S&P 500 indeksa za samo 5,7 odsto u odnosu na isti lanjski period.

S druge strane, prihodi većine kompanija padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda. Od kompanija koje su dosad objavile poslovne izvještaje, samo je njih 43 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju prihoda.

Ove će nedjelje izvještaje za drugo tromjesečje objaviti 138 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa. Među ostalim, tehnološki divovi Apple i Facebook, Ford, United Parcel Service…

Najviše se očekuje od Applea, koji već godinama nadmašuje očekivanja analitičara. Sada se od tog proizvođača iPhonea i iPada očekuje zarada od 10,3 dolara po akciji, dok je prije godinu dana ostvario dobit od 7,8 dolara.

„Velik je psihološki uticaj Appleovih rezultata na tržište. Ako Apple tako lako nadmaši očekivanja, kao prethodnoga tromjesečja, to će pozitivno uticati na cjelokupni tehnološki sektor“, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u fondu Synovus Trust Company.

No, negativno bi na tržište moglo uticati produbljivanje dužničke krize, posebno u Španiji, koju ne pritišću samo budžetski problemi i gubici banaka, nego i prezaduženost regija.

U petak je vijest da će Valensiji, najzaduženijoj španskoj regiji nakon Katalonije, trebati pomoć vlade kako bi ove godine pokrila sve svoj finansijske obaveze izazvala oštar pad kursa evra i cijena akcija.

Tokom vikenda je, pak, objavljeno da će i Mursia tražiti pomoć centralnih vlasti, a to bi uskoro mogle učiniti i još neke regije.

Stoga je sve vjerovatnije da će Španija, nakon što je zatražila međunarodnu pomoć za spašavanje banaka, morati zatražiti cjeloviti paket pomoći, kako bi riješila i ostale finansijske poteškoće, prenose agencije.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *