Prinosi na španske obveznice probili 7% i uzdrmali devizna tržišta

Dodajte komentar

U fokusu tržišta bila je današnja aukcija španskih državnih obveznica na kojoj se Madrid zadužio za iznos od 2,98 milijardi eura, s rokom vraćanja od dvije, pet i sedam godina, pri čemu je bio primoran platiti veće kamate nego na prijašnjim sličnim aukcijama.

Prinosi na 10-godišnje španske obveznice dosegnuli su 7,03 posto, što je nivo koju ulagači smatraju dugoročno neodrživom, a porasli su i prinosi na 5-godišnje obveznice, na 6,44 posto.

Novi skok troškova zaduživanja Španije ojačao je strahove da će možda ipak ta prezadužena zemlja trebati sveobuhvatan paket pomoći.

Euro se stoga na deviznim tržištima našao pod pritiskom prodaja u odnosu na dolar i ostale značajne svjetske valute.

U takvim okolnostima kurs eura nakratko se spustio na 1,2263 dolara, što je njegov najniž nivo u danu. Potom se stabilizovao na 1,2300 dolara, što znači da je u trgovini oko podneva u plusu 0,16 posto u odnosu na juče.

Jedinstvena evropska valuta oslabila i 0,2 posto prema jenu, na 96,60 jena, a dalji gubitci mogli bi je dovesti ponovno na najniži nivo u šest sedmica od 96,17 jena, na koju se spustila u ponedjeljak.

Dolar se također našao pod pritiskom prodaja prema jenu, te mu se kurs spustio na najniži nivo u šest sedmica od 78,477 jena. Ulagači prednost daju ulaganjima u japansku valutu zbog mogućnosti novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u.

Ranjivost eura pripisuje se i neizvjesnostima uoči današnjeg glasanja u donjem domu njemačkog parlamenta o paketu pomoći za posrnule španske banke.

U međuvremenu, znatno raste potražnja za australskim dolarima zbog, kako tumače trgovci, glasina da postoji veća potražnja iz centralnih banaka, koje nastoji diversifikovati svoje rezerve, u kojima bi željeli povećati udio australijske valute.

Kurs australijskog dolara zabilježio je tako najviši nivo u posljednja dva i po mjeseca prema svome američkom imenjaku, dosegnuvši 1,0416 dolara. Zabilježio je i rekordno visok nivo prema euru od 1,1808 australijskih dolara za euro.

Kanadski dolar takođe je ojačao prema američkom, te mu je kurs dosegao 1,0089 kanadskih za američki dolar, što je njegov najviši nivo u posljednja dva mjeseca.

“Riječ je o vezanoj trgovini jer na tržištu ima toliko viška novca koji ulagači žele uložiti u imovinu koja će im osigurati kakav-takav prinos, bilo da je riječ o obveznicama ili dionicama”, kazala je Ankita Dudani, valutna analitičarka u banci RBS.

Takva situacija vjerovatno će dovesti do talasa prodaja međunarodnih valuta s nižim prinosima, odnosno dolara, eura, jena i britanske funte, dok bi valute poput australijskog dolara, koje nose veći prinos, dobijale na vrijednosti, tumače analitičari.

Ujedno očekuju da će ulagači nastaviti prodavati euro zbog dužničke krize koja ulagače primorava da traže alternativu, a ni pritisci na dolar takođe ne jenjavaju.

“I dolar ostaje pod pritiskom prodaja, jer su ocjene čelnika američke centralne banke ostavile otvorenom mogućnost daljeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u”, kazao je Masashi Murata, viši valutni analitičar u kompaniji Brown Brothers Harriman u Tokiju.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *