Bernanke: Izgledi nisu dobri, zasad bez dodatnih mjera ublažavanja

Dodajte komentar

Predsjednik američke centralne banke – Federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanke u utorak je ponudio sumorne prognoze za američku ekonomiju i nezaposlenost u narednim mjesecima, te rekao da Fed za sada nije pripravan izaći s dodatnim mjerama monetarnog ublažavanja.

“Mi vrlo pozorno pratimo ekonomiju, pokušavajući prosuditi da li se gubi zamah prisutan u zadnje vrijeme te da li će privreda nastaviti s napredovanjem”, rekao je Bernanke, ističući da će smanjenje stope nezaposlenosti sa sadašnjih 8,2 posto u narednim mjesecima “verojatno izgledati frustrirajuće sporo”.

Bernankeovi komentari u svjedočenju pred Kongresom, razočarali su berze, prvobitno uzrokujući pad vrijednosti dionica na Wall Streetu no indeksi su se kasnije oporavili pa je Standard & Poor's 500 završio trgovanje s rastom od 0.7 posto.

Predsjednik Feda rekao je zastupnicima u Kongresu da najnoviji podaci upućuju na godišnji rast od manje od 2 posto u drugom kvartalu, daleko manje nego što je potrebno za stvaranje novih radnih mjesta, po ocjenama ekonomista.

“Domaćinstva su i dalje zabrinuta zbog zaposlenosti i perspektive prihoda, a njihov ukupan nivo povjerenja ostaje relativno nizak”, rekao je on.

Bernanka je naveo niz mogućnosti za dalje ublažavanje monetarne politike, ali nije rekao kojima Fed daje prednost, izvijestio je Financial Times.

“Logičan asortiman obuhvata različite vrste programa otkupa. To bi moglo uključiti trezorske zapise ili trezorske zapise i hartije od vrijednosti s hipotekarnom podlogom. To su dvije stvari koje nam je dopušteno kupovati”, rekao je on.

“Nismo došli do određenog izbora u toj tački, ali smo u potrazi za novim načinima za rješavanje slabosti u ekonomiji ako budu potrebne dodatne akcije za podsticanje održivog oporavka na tržištu rada”, kazao je Bernanke.

Obamina administracija mjesecima se bori sa slabim podacima, nakon uzleta u zapošljavanju koji je rezultirao boljim podacima o zaposlenosti ovoga proljeća.

No, s početkom ljeta je zapošljavanje znatno opalo, pa je privreda stvorila samo 80.000 radnih mjesta prošloga mjeseca a stopa nezaposlenosti ostala je na istoj razini.

Loši izvještaji o nezaposlenosti koriste vjerovatno predsjedničkom kandidatu republikancu Mitt Romney, koji okrivljuje ekonomsku politiku predsjednika Baracka Obame za spor rast zapošljavanja.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *