Rast kineskog BDP-a podigao azijske berze

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, nakon vijesti da je kineski bruto domaći proizvod u drugom kvartalu porastao u skladu s očekivanjima, no trguje se oprezno jer je Moody’s smanjio kreditni rejting Italije za dva stepena, prenose agencije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,4 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 odsto, nakon što je juče potonuo 2,2 odsto.

Kineski BDP porastao je u drugom tromjesečju 7,6 odsto, što je njegov najsporiji rast od prvog tromjesečja 2009. godine i u skladu s očekivanjima.

U prvom je kvartalu druga po veličini svjetska ekonomija porasla 8,1 odsto, pa je ovo već šesto tromjesečje zaredom kako se njegov rast usporava.

I dok neki analitičari smatraju da bi zbog toga kineske vlasti uskoro mogle uvesti nove podsticajne mjere, drugi kažu da je to malo vjerovatno, s obzirom da je u posljednjih mjesec dana monetarna politika olabavljena u dva navrata, što bi trebalo podstaći rast ekonomije u drugoj polovici godine.

I dok su ulagači odahnuli, s obzirom da je rast kineske privrede u skladu s očekivanjima, zabrinula ih je odluka Moody’sa o smanjenju kreditnog rejtinga Italije za dva stepena, na ‘Baa2′, samo dva stepena iznad ‘bezvrijednog’ statusa.

Ta je rejting agencija poručila i da bi mogla dodatno smanjiti rejting Italije, ako se nastavi slabljenje tamošnje ekonomije, ali i zbog problema s provođenjem reformi.

Ocjena Moody’sa došla je u nezgodnom trenutku, jer će Italija danas na aukciji ponuditi na prodaju obveznice vrijedne 5,25 milijardi evra, pa se ulagači plaše novog rasta prinosa na dužničke papire te članice evrozone.

Zbog toga je na valutnim tržištima evro pod pritiskom. Juče je njegov kurs po prvi put nakon dvije godine zaronio ispod nivoa od 1,22 dolara, tačnije na 1,2166 dolara, dok se jutros kreće oko 1,2190 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra potonula je s jučerašnjih 97,30 na 96,75 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo s jučerašnjih 79,50 na 79,30 jena.

Terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila je jutros 10-ak centi, na 85,95 dolara po barelu, nakon što je juče porasla za 30-ak centi.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *