Katnić: Od utorka isplata bivših štediša Dafimenta i Jugoskandika

Dodajte komentar

Državne obveznice za isplatu neisplaćenih potraživanja zaposlenih, za čijim je radom prestala potreba, biće emitovane 27. jula, navodi se u saopštenju Ministarstva finasija dostavljenom Portalu Analitika.

Odluku o emisiji ovih obveznica donijela je Vlada na današnjoj sjednici, i time definisala model obezbjeđenja sredstava za ove namjene, kroz emisiju obveznica, u vrijednosti od oko 6 miliona eura.

Iz Ministarstva finasija ističu da je osnovni cilj ove odluke ubrzanje dinamike neisplaćenih potraživanja po osnovu rada zaposlenih, kojima je, do stupanja na snagu Zakona o radu 23. avgusta 2008. godine, prestao radni odnos kod poslodavca usljed stečaja, i zaposlenih za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena po pravosnažnim rješenjima Fonda rada.

– Na ovaj način, biće riješeno pitanje neisplaćenih potraživanja za 3.115 zaposlenih kojima je, u postupku pred Fondom rada, utvrđeno da ispunjavaju uslove za ostvarivanje tog prava, odnosno za sva rješenja koja su do sada donijeta. Nakon emisije obveznica, uslijediće usaglašavanje procedure sa bankama, rješavanje tehničkih pitanja i prateći administrativni posao, tako da su očekivanja Ministarstva finansija da će sve obaveze, po ovom osnovu, biti izmirene tokom avgusta.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo finansija u prethodnom periodu isplaćivalo sredstva bržom dinamikom od predviđene, a ovom Odlukom je učinjen dodatan napor i da sredstva budu isplaćena u još kraćem roku.

Ministara finansija Milorad Katnić saopštio je nakon sjednice Vlade da će isplata deviznih depozita oročenih kod Dafiment banke i deviznih sredstava građana sa prebivalištem u Crnoj Gori položenih kod Banke privatne privrede položenih preko preduzeća Jugoskandik, početi u utorak i da će im se isplatiti sve rate, zaključno sa ovom godinom.

– Priveli smo kraju i ovu obavezu, koja je više puta najavljivana i koju smo usaglasili sa Ministarstvom finansija Srbije i Narodnom bankom Srbije – prenosiMina-business izjavu Katnića.

On smatra da će uspjeti da isplate obaveze koje su do sada proistekle iz zakona i podzakonskih akata, u definisanom terminu. Ministarstvo finansija je, shodno Zakonu o isplati deviznih sredstava građana, donijelo Uputstvo o sadržaju zahtjeva za isplatu i načinu realizacije na osnovu kojeg će se isplata realizovati preko Prve banke i Crnogorske komercijalne banke (CKB). Prva banka će isplaćivati novac za deponente sa prebivalištem na teritoriji Podgorice, Nikšića, Bara, Plužina, Šavnika, Berana i Kolašina, dok će CKB isplaćivati novac za deponente sa prebivalištem na teritoriji Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Tivta, Kotora, Cetinja, Žabljaka, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Pljevalja, Mojkovca, Danilovgrada i Andrijevice.

Vlasnici deviznih depozita treba da se obrate banci kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava do 4. aprila 2009. godine.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *