Evrozona ostaje bez 4,5 miliona radnih mjesta?

Dodajte komentar

Evrozona bi u naredne četiri godine mogla izgubiti 4,5 miliona radnih mjesta ako ne odustane od provođenja mjera štednje, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada /MOR/.

Time bi broj nezaposlenih u evrozoni, kojih sada ima preko 17 miliona, mogao porasti na 22 miliona ljudi.

“Širenje nezaposlenosti nije samo problem evrozone, nego i cijele svjetske ekonomije”, navodi se u izvještaju MOR, prenosi Bi-Bi-Si.

Organizacija upozorava da će se nezaposlenost povećati ne samo u zemljama koje su trenutno u finansijskim problemima, već i u onima koje imaju bolje ekonomsko stanje.

“Ako ne budu preduzete mjere povećanja istinskih ekonomskih ulaganja, dužnička kriza će se produbiti, a nezaposlenost nikada neće prestati da raste”, izjavio je generalni direktor MOR-a Huan Somavija.

U izvještaju se navodi da bi posljedice dužeg perioda štednje mogle biti posebno teške za mlade ljude.

Pojedine kompanije zadržavaju radnu snagu u nadi u skori ekonosmki oporavak, što je ublažilo stopu nezaposlenosti.

“Ako se njihova očekivanja ne obistine, zadržavanje radnika će postati neodrživo što će dovesti do značajnog otpuštanja radnika”, upozorava se u izvještaju.

MOR, između ostalog, predlaže da akcionari učestvuju u spasavanju banaka, da države garantuju da će trenirati i obrazovati nezaposlene, te da će promijeniti visinu plata u različitim zemljama evrozone kako bi se riješio problem različite produktivnosti.

Evrostat je ranije saopštio da je nezaposlenost u evrozoni dostigla 11,1 odsto u maju, čime je ukupan broj nezaposlenih dostigao 17,56 miliona. Ovo je najveći broj nezaposlenih otkako je Evrostat 1995. godine započeo objavljivanje ovih statističkih izvještaja.

U Španiji, koja ima najviši stepen nezaposlenosti u evrozoni, jedna od četiri osobe nije zaposlena.

Nezaposlenost mladih u evrozoni iznosila je 22,6 odsto u maju, što znači da su bez posla 3,4 miliona osoba mlađih od 25 godina.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *