Šojble: Ugrožena svjetska ekonomija

Dodajte komentar

Ukoliko se ne otkloni neizvjesnost oko evrozone da se odupre dužničkoj krizi, svjetski finansijski sistem će se naći u opasnosti, upozorio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Rastuća zabrinutost investitora zbog neizvjesnosti na finansijskim tržištima predstavlja opasnu tendenciju ne samo za evropsku, već i za svjetsku ekonomiju, izjavio je Šojble.
“U slučaju da se suočimo s pogoršanjem situacije u zoni evra, to će povećati opasnost po cjelokupnu svjetsku ekonomiju”, dodao je Šojble.

Šojble je ocijenio sadašnju situaciju kao kritičnu i pozvao na unošenje što je moguće veće jasnoće u zbivanja koja se dešavaju u visokim političkim krugovima tog monetarnog bloka.

“Tržišta žele da znaju da li je evrozona spremna da donese neophodne odluke u neophodno vrijeme”, ukazao je Šojble.

Ministar je u Ustavnom sudu Njemačke upozorio da bi odlaganje odobrenja Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), stalnog fonda Evropske unije za spasavanje ugroženih članica, moglo da izazove previranje na finansijskom tržištu i krah svjetskih tržišta.

Ustavni sud Njemačke u Karlsrueu počeo je da razmatra da li su šema EU za spasavanje i budžetski propisi u skladu s njemačkim zakonom.

“Znatnije odlaganje odobrenja ESM koje je predviđeno za jul ove godine moglo bi da unese znatnu dalju nesigurnost na tržišta van Njemačke i znatan gubitak povjerenja u sposobnost evrozone da donese neophodne odluke u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Šojble.

Ustavni sud treba da ocijeni da li su osnovane žalbe koje je uputila jedna grupa akademika, parlamentaraca, ekonomista i običnih ljudi protiv tog fonda za spasavanje.

Sud, međutim, neće donijeti nikakvu odluku do kraja ovog mjeseca i možda i duže.

Podnosioci žalbe tvrde da ESM, uz nove budžetske propise, podriva njemačku demokratiju koja postoji još od 1945.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *