Moguća brza supervizija banaka

Dodajte komentar

Jedinstvena bankarska supervizija u evrozoni može brzo da bude ostvarena, a najbolje bi bilo da je sprovodi Evropska centralna banka, izjavio je Kristijan Nojer guverner banke Francuske i član izvršnog odbora ECB.

“Moguće je brzo integrisati sisteme bankarske supervizije članica evrozone u jedinstveni sistem” kaže Nojer.

Nojer je rekao da bi novi regulatorni mehanizam trebalo da bude zasnovan na evrosistemu, mreži nacionalnih centralnih banaka koje podržavaju ECB.

Šef centralne banke Francuske smatra da evrosistem može da obezbijedi “ravnotežu između centralizacije i decentralizacije” bankarske supervizije na nivou evrozone, koju su, na samitu 29. juna, predložili lideri monetarne unije.

Nojer je dodao da je odluka ECB da prošle nedjelje uvede nulte kamate na prekonoćne depozite koje banke evrozone polažu kod ECB prevashodno imala za cilj da podstakne kreditiranje u privatnim bankama, koje su smanjile dodjelu zajmova da bi ojačale svoje bilanse stanja.

Smanjenjem atraktivnosti polaganja novca kod ECB, centralna banka je “preduzela važan korak ka obeshrabrivanju banaka da nam donose svoju likvidnost, kao i ohrabrivanju banaka da budu aktivnije u davanju kredita”, ocijenio je Nojer.

Otkad je ECB prošle zime pokrenula dva talasa dugoročnog refinansiranja, evropske banke su u prosjeku dnevno kod ECB ostavljale 800 milijardi evra prekonoćnih depozita.

ECB se nadala da će banke dobijeni novac ponuditi preduzećima i domaćinstvima i time doprinijeti protoku kredita u prezaduženim ekonomijama evrozone.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *