Bivši direktor S&P-a dovodi u pitanje opštu korist rada rejting agencija

Dodajte komentar

Prema mišljenju bivšeg finansijskog direktora Standard & Poor's, Davida Jacoba, najveći svjetski investitori više ne vjeruju rejting agencijama.

„Možda mali investitori još i imaju povjerenja u njihove ocjene, ali mislim da im institucionalni investitori sigurno ne vjeruju.“, rekao je Jacob, koji je u decembru otpušten iz S&P-a. 

Reputacija bonitetnih agencija znatno je umanjena nakon što su potpomogli rasplamasavanju najveće finansijske krize od Velike depresije naduvavajući ocjene drugorazrednih hipotekarnih kredita, piše Business.hr.

Jacob kaže da su političari učinili premalo da smanje zavisnost o ocjenama kompanija, dajući ovlašćenja američkim regulatorima da odlučuju ko zaslužuje kredit a ko ne.

„Rejtinzi nisu božje sveto djelo. To je posao. To je ravnoteža između pokušaja da dobijete određeni iznos tržišnog udjela nasuprot gubitku vjerodostojnosti.“, kaže Jacob.

Izvršni direktor Woodsidea Ken Fisher smatra da ulagači u obveznice na potencijalne rizike odgovaraju brže od samih agencija.

„Moody's neće uočiti neki problem unaprijed i promijeniti rejting da bi upozorili javnost. Bilo da je riječ o dionicama ili obveznicama, slobodno tržište već je to učinilo, a Moody nakon toga samo potvrđuje ono što je tržište već učinilo.“, kaže Fisher.

Iz S&P-a, Moody's and Fitcha odbili su da odgovore na Jacobove navode.

Autor/Izvor: bankar.me/biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *