Poskupljenje struje novi teret na slaba leđa građana

Dodajte komentar

Struja bi od 1. avgusta, prema konačnim dozvoljenim prihodima za trogodišnji period koje je Regulatorna agencija za energetiku kasno sinoć utvrdila, mogla da poskupi 5 odsto. Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da je najava novog poskupljenja kap koja je prelila čašu strpljenja građana. Iz Saveza sindikata kažu da će stav iznijeti  na sjednici socijalnog savjeta, dok iz Centra za zaštitu potrošača zamjeraju što niko od onih kojih se ta odluka tiče nije bio uključen u process donošenja odluke.

Sandra Obradović iz USS kazala je za radio Antena M da, sudeći po svim poskupljenjima i najavama novih poskupljenja, očigledno Vlada Crne Gore velike kredite koje uzima ne ulaže u poboljšanje standarda građana. Novim poskupljenjem, smatra Obradović, strpljenju građana doći će kraj:

“Prvi avgust je sjutra, primiče se i prvi septembar gdje će građani biti i dodatno opterećeni. Bojim se da će, sa ovom najnovijom najavom poskupljenja, strpljenju građana doći kraj i to ne samo da će dovesti do novih protesta već do pobune jer sve to postaje nešto što se ne može izdržati.”

Generelni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić kazao je da još nema dovoljno dokumentacije kako bi komentarisao poskupljenje struje. Stav o tome će, dodao je, iznijeti na sjednici Socijalnog savjeta zakazanoj za petak:

“Ja sam od mojih saradnika tražio da mi dostave svu dokumentaciju vezanu za novi pravilnik koji će važiti za trogodišnji period. Još nijesmo analizirali svu dokumentaciju. Kada to uradimo imaćemo stav povodom poskupljenja. Kako smo i ranije najavili, sjednica Socijalnog savjeta je zakazana za petak,na kojoj ćemo da razmatramo ta pitanja uz prisustvo predstavnika RAE”, kazao je Masoničić.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača smatra da više nema šta da se kaže osim ustaljenih rečenica- nova poskupljenja, novi teret na ionako slabo izdržljiva leđa građana Crne Gore:

“Takva priča je suvišna. Da li mi možemo da uradimo nešto da do toga ne dođe-sada teško. Oni su obavezni da uvrste potrošače preko njihovih predstavnika u taj postupak donošenja odluke, ali oni to do sada nijesu uradili. Pokušaćemo nešto da uradimo, može se ići na to da se vrši pritisak na državu da subvencionira socijalno ugrožene, ali i to je opet mali procenat građana.”

Nikčević je kazala da bi bilo dobro da se makar građanima koji plaćaju struju skuplje objasni zbog čega je to tako.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *