Ostavka šefa Barclaysa zbog skandala s kamatnim stopama

Dodajte komentar

Predsjednik uprave britanske banke Barclays Marcus Agius dao je u ponedjeljak ostavku, plativši time cijenu “razorne“ štete koju je banci nanijelo namještanje kamatnih stopa za međubankovne pozajmice a narušen je i ugled Londona kao svjetskog finansijskog središta.

Banka je najavila Agiusov odlazak i obećala nezavisnu reviziju, suočena s brojnim pitanjima o poziciji izvršnog direktora Boba Diamonda i o etici u londonskom Cityju.

U pitanju je manipulacija kamatnim stopama libor i euribor, koje igraju ključnu ulogu na međunarodnim tržištima i utiču na banke, kompanije i pojedince širom svijeta. Moguće je da su njihovom nivoima manipulisale i druge međunarodne banke.

Iz Barclaysa su saopštili da će Agius, koji je predsjedao bankom šest godina, ostati na svojoj poziciji dok ne bude pronađen njegov nasljednik.

Tržišta traže i odgovor na pitanje o sudbini izvršnog direktora Diamonda, s obzirom na učestale pozive za njegovim odlaskom.

Postavlja se takođe pitanje hoće li najnoviji bankarski skandal rezultirati radikalnom promjenom modela poslovanja u Cityu, s obzirom na pritiske iz političkog vrha.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *