Finansijska trojka kontroliše Grčku

Dodajte komentar

Grčka vlada predstaviće “alarmantne podatke” o recesiji i nezaposlenosti inspektorima EU, ECB i MMF-a koji u srijedu stižu u Atinu da provjere sprovođenje reformi.

Portparol vlade u Atini Simos Kedikoglu je, u intervjuu za grčke medije, naveo da će ekonomski podaci pokazati da je trenutno program štednje kontraproduktivan, javlja BBC.

Atina se, da bi izbjegla bankrot, oslanja na finansijsku pomoć svojih partnera iz evrozone i MMF-a, a u zamjenu za pomoć, pristala je na oštre mjere štednje.

Grčka se nalazi u petoj godini recesije, uz stopu nezaposlenosti iznad 22 odsto, dvostruko više od prosjeka evrozone.

Vlada u Atini želi da sa svojim međunarodnim kreditorima dogovori nove uslove u okviru paketa pomoći, koji se prvenstveno tiču produženja roka za smanjenje javnog deficita.

Međunarodni tim inspektora je protekle nedjelje najavio da će u Atini provjeriti napredak reformi na koje se Grčka obavezala u zamjenu za dobijanje milijardi evra pomoći, saopštila je Evropska komisija.

“Što se tiče njihovog ostanka, uvijek je teško kada je riječ o Grčkoj predvidjeti koliko dugo ta revizija može potrajati, tako da ne mogu dati nikakve prognoze”, rekao je portparol komesara za ekonomska i monetarna pitanja Evropske unije Olija Rena, Amadeu Altafaž.

Visoki zvaničnik Evropske centralne banke (ECB) Jerg Asmusen, izjavio je da odlaganje sprovođenja reformi nosi određene rizike.

“Odlaganje reformi je rizično… A takođe nije besplatno, zahtijevalo bi dodatna sredstva od evropskih zemalja, budući da Atina i dalje bilježi primarni deficit budžeta”, rekao je Asmusen.

B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *