Na Wall Streetu splasnula euforija zbog slabog privrednog rasta

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, nakon neočekivanog pada industrijske aktivnosti u SAD-u, no cijene akcija nisu pale jer se ulagači nadaju da će slabljenje rasta američke privrede navesti Fed na novo popuštanje monetarne politike. Dow Jones indeks oslabio je 8 bodova, ili 0,07 odsto, na 12.871 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,25 odsto, na 1.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 odsto, na 2.951 bod.

Početak nedjelje nije donio nastavak euforije od petka, kada su lideri evrozone dogovorili nove mjere za suzbijanje dužničke krize, jer je ulagače pokolebao niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda.

Prema podacima HSBC banke, aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru smanjile su se u junu osmi mjesec zaredom. PMI indeks tog sektora skliznuo je sa 48,4 na 48,2 boda, a vrijednosti PMI-a ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti. PMI indeks za industrijski sektor evrozone, koji izrađuje kompanija Markit, ostao je, pak, u junu nepromijenjen u odnosu na maj, na 45,1 bodu, najnižem nivou od juna 2009. godine.

Najveće je iznenađenje ipak, oštar pad industrijske aktivnosti u SAD-u. U junu je ISM indeks industrijske aktivnosti, koji izrađuje Institut za upravljanje nabavkom, potonuo s 53,5 na svega 49,7 bodova, najniži nivo od jula 2009. godine. No, to neugodno iznenađenje nije dovelo do većeg pada cijena akcija jer se ulagači nadaju da bi usporavanje rasta privrede moglo navesti američku centralnu banku Fed na dodatno labavljenje monetarne politike.

„ISM podaci prilično su slabi. No, pozitivno je to što tržište nije na njih reagovalo prodajom, već je pokazalo priličnu otpornost. Čini se da su ti podaci ojačali uvjerenje ulagača da će Fed pokrenuti novu, treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike“, kaže Mike Gibbs, strateg u kompaniji Morgan Keegan.

Ulagači se nadaju i smanjenju ključne kamate Evropske centralne banke na sjednici njenih čelnika u četvrtak, kao i dodatnom labavljenju monetarne politike u Kini. No, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda splasnula su očekivanja analitičara u vezi tržišta kapitala.
Juče su analitičari švajcarske UBS banke snizili ciljani nivo S&P 500 indeksa na kraju ove godine s 1.475 na 1.375 bodova. To znači da bi u idućih šest mjeseci taj indeks ojačao samo 1 odsto u odnosu na sadašnji nivo. Analitičari Morgan Stanleya poručili su, pak, da bi predstojeća sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje iduće nedjelje izvještajem Alcoe, mogla razočarati.

„Dosad je jasno da bi sezona poslovnih izvještaja mogla biti slabija nego što se očekivalo prije samo par mjeseci. Ne bi nas iznenadilo kada bi kompanije ove nedjelje počele objavljivati upozorenja o rezultatima i smanjivati procjene poslovanja u trećem tromjesečju“, navodi se u osvrtu analitičara Morgan Stanleya na aktuelnu ekonomsku situaciju.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,25 odsto, na 5.640 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,24 odsto, na 6.496 bodova, a pariški CAC 1,36 odsto, na 3.240 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *