Hrvatska: Dobit banaka pala 190 miliona kuna

Dodajte komentar

Hrvatske banke u prvih su pet mjeseci ove godine zabilježile jači pad dobiti, u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje zvještaj Hrvatske narodne banke.

Banke su do kraja maja ove godine zaradile 704 miliona kuna, što je 190 miliona kuna manje nego u istom razdoblju lani. Štoviše, dobit banaka smanjila se u samo mjesec dana jer je na kraju aprila bila gotovo 160 miliona kuna veća nego u maju. No, ne može se još govoriti o trendu, već treba čekati kvartalne podatke, kažu analitičari.

Još jedan podatak bode u oči, a to je značajno smanjenje kreditne zaduženosti državnih poduzeća.

Blagi rast kredita

Dok su na kraju maja prošle godine kod banaka uzeli kredita u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna, ove su godine kreditno zaduženje kod banaka smanjili na 5,7 milijardi kuna. Iz izvještaja je vidljivo da je u Hrvatskoj prisutan blagi rast kredita u odnosu na prošlogodišnjih prvih pet mjeseci. Ukupna vrijednost kredita do kraja maja ove godine iznosila je 279,9 milijardi kuna, ili tri milijarde kuna više.

Najveću vrijednost kredita i dalje drže trgovačka društva, čak 98,4 milijarde kuna, te su se do kraja maja zadužili milijardu kuna više nego na kraju maja prošle godine. Rast od milijardu kuna bilježe i stambeni krediti pa je vrijednost do 31. maja iznosila 58,8 milijardi kuna. I država je povećala zaduženje kod banaka za milijardu i pol kuna.

Rastu depoziti

U isto vrijeme rastu i depoziti kod banaka pa je tako zabilježeno depozita u vrijednosti od 221,9 milijardi kuna, što je dvije milijardi kuna više nego na kraju maja prošle godine.

jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *