Željezara Smederevo privremeno staje od 10. jula

Dodajte komentar

Proizvodnja u Željezari Smederevo biće privremeno obustavljena od 10. jula do 1. septembra stavljanjem druge visoke peći na “tihi hod”, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić.

On je novinarima rekao da je na sastanku sa predstavnicima sindikata i menadžmenta Željezare zaključeno da je privremena obustava proizvodnje u ovom trenutku ekonomski opravdana i najbolje rješenje.

Ćirić je rekao da će u tom periodu dio zaposlenih otići na plaćena odsustva, a dio na godišnje odmore i ponovio da neće biti gašenja Željezare Smederevo jer je to strateški važna kompanija za privredu Srbije.

Predstavnici sindikata istakli su da je postignut kompromis i da su dobili uvjeravanja da neće biti zatvaranja Željezare.

Menadžment Željezare prošle sedmice najavio je da će u prvoj nedjelji jula rad na drugoj visokoj peći u “Željezari Smederevo” biti prebačen na režim “tihog hoda” zbog potrebe da se promijeni način finansiranja kompanije.

“Željezara Smederevo” je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije “Ju-Es stil”, koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

“Ju-Es stil” je 2003. godine kupio smederevsku željezaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska željezara imala je učešće od pet odsto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Željezara ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i bijelog lima u obliku namotaja i ravnih limova.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za “Željezaru Smederevo” u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je, kako je saopšteno, na zahtjev potencijalnih kupaca produžen do 10. juna, koji je takođe prolongiran do 10. septembra.

caoital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *