EU odobrila direktnu dokapitalizaciju banaka

Dodajte komentar

Lideri 17-člane evrozone su jutros na sastanku Evropske unije u Briselu postigli dogovor prema kojem će se posrnule banke direktno dokapitalizovati iz kriznih fondova, što predstavlja značajan napredak, jer spasavanje banaka neće opterećivati nacionalne budžete.

Takva direktna dokapitalizacija će biti moguća tek nakon što bude osnovan evropski organ za nadzor bankarskog sektora, a lideri se nadaju da će se to dogoditi do kraja godine, prenijela je agencija AFP.

Dogovorena je još jedna ključna mjera, prema kojoj će sredstva iz kriznih fondova evrozone biti korišćena na “fleksibilan i efikasan način kako bi se stabilizovala tržišta”, što se odnosi na kupovinu obveznica zemalja kako bi se snizili visoki troškovi zaduživanja Španije i Italije iz posljednjih nedjelja.

Čini se da je njemačka kancelarka Angela Merkel popustila u zahtjevima da sredstva za dokapitalizaciju banaka budu isplaćena preko vlada, ali je ostala pri tome da takvu pomoć moraju da prate reforme finansijskog sektora.

Lideri EU su takođe postigli dogovor o primjeni mjera u vrijednosti od oko 120 milijardi evra, za koje se nadaju da će podstaći ekonomski rast recesijom pogođene zone evra.

Oni su takođe obećali da će povećati kapital Evropske investicione banke za deset milijardi evra, kako bi se tako povećao njen ukupan kapacitet kreditiranja za 60 milijardi evra i pomoglo posrnulim zemljama “da se izvuku iz krize”.

Još 55 milijardi evra će biti prikupljeno iz neiskorišćenih fondova EU, a biće namijenjeno malim i srednjim preduzećima i za primjenu programa za zapošljavanje mladih, saopšteno je na samitu u Briselu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *