Najveća kiparska banka traži pomoć države

Dodajte komentar

Najveća banka na Kipru, “Kiparska banka”, saopštila je danas da će zatražiti državnu pomoć od 500 miliona evra da bi do 30. juna zadovoljila zahtjeve za povećanjem nivoa svog kapitala.

U saopštenju banke se navodi da je za njenu dokapitalizaciju potrebno da pribavi ukupno 1,56 milijardi evra, ali da neće uspjeti da obezbijedi pun iznos, prenosi agencija AFP.

Centralna banka Kipra je, prema navodima Kiparske banke, odbacila njen zahtjev za produženjem roka kako bi bila u stanju da obezbijedi pun iznos.

“S obzirom na to, Kiparska banka je obavijestila centralnu banku i ministarstvo finansija da će se obratiti državi za privremeni oblik kapitalne pomoći u iznosu od 500 miliona evra”, kaže se u saopštenju te banke.

Ta banka je, takođe, saopštila da želi da finansiranje bude u formi neakcijskog osnovnog kapitala, kao što je slučaj sa bankama drugih zemalja članica kojima je bila potrebna ovakva vrsta pomoći. Kiparska banka insistira da je uprkos zahtjevu za državnu pomoć, ona i dalje “zdrava” uz “značajnu profitabilnost prije provizije i ključni osnovni kapital”.

capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *