Tender za Kontejnerske terminale 29. juna

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je zvanično odlučila privatizovati AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar (KTGT), prodati državni paket akcija (62%) i dati koncesiju na korišćenje lučkog područja.

KTGT-u će biti ponuđen koncesioni ugovor kojim će biti u mogućnosti da rekonstruišu, finansiraju, upravljaju, održavaju i prenose u trajanju od 30 godina.

Od uspješnog kupca će se očekivati:

a. Restrukturiranje KTGT;
b. Instalacija kontejnerske dizalice i opreme za terminal;
c. Rekonstrukcija infrastrukture terminala;
d. Upravljanje i održavanje objekata na terminalu; i
e. Vraćanje imovine terminala po isteku koncesionog perioda.

Nadmetanje za državni paket akcija će se odvijati kroz dvije faze i to: kvalifikacione faze i faze dostavljanja ponuda. U kvalifikacionoj fazi, potencijalni ponuđači će biti birani na osnovu minimalnih finansijskih uslova vezanih za preduzeće, i uslova vezanih za iskustvo u poslovanju sa kontejnerskim terminalima koji su određeni od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Samo oni ponuđači koji zadovolje ove kriterijume, biće pozvani da dostave ponudu za državni paket akcija KTGT.

Kriterijumi kvalifikacije su:

• Kandidat posjeduje najmanje jedan i/ili kontroliše i vodi najmanje jedan kontejnerski terminal sa minimalnim gorišnjim prometom od 100 000 TEU u godini;
• Kandidat ima godišnji pretovar generalnog tereta od 200 000 tona u godini;
• Kandidat je u mogućnosti obezbijediti (putem duga ili postojećim kapitalom) minimum pedeset miliona eura (50.000.000 EUR) za finasiranje projekta; i
• Kandidat je finansijski zdrav.

Od potencijalnih ponuđača se zahtijeva da, uz nadoknadu od 500 USD, naruče Zahtjev za Kvalifikaciju putem e-maila na adresi navedenoj u nastavku teksta, koja će biti objavljena 29. juna 2012. godine. Potencijalni ponuđači moraju dostaviti dokumentaciju neophodnu za fazu kvalifikacije do 1. avgusta 2012. godine do 16:00 časova po lokalnom vremenu.

Kako prenose Dnevne novine, manjinski akcionari firme imaće mogućnost da svoje akcije prodaju po istoj cijeni koja bude važila za državni paket.

U međuvremenu, u Kontejnerskim terminalima je sproveden Socijalni program kojim je, uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), optimizovan broj radnika u toj kompaniji

Bankar.me / gov.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *