Vaši lični podaci koje Fejsbuk ne štiti

Dodajte komentar

Brojni korisnici nisu svjesni koliko ličnih informacija Fejsbuk otkriva o njima i koje sve probleme, pogotovo na poslu, korisnici mogu da imaju zbog objave tih privatnih podataka.

Jedan od izraza koje često povezujemo sa Fejsbukom je povreda privatnosti jer, s obzirom na količinu ličnih podataka koji se objavljuju na ovoj društvenoj mreži, mnogi više ne mogu da govore o svom privatnom životu jer se o njima i njihovim životima zna gotovo sve.

Na Mashableu su objavili popis šest stvari koje FB otkriva o svojim korisnicima i zbog kojih, pogotovo ako su im na ovoj društvenoj mreži prijatelji kolege sa posla ili čak i šef, korisnici mogli da imaju velikih problema.

A na spisku su:

1. Godine – veliki broj korisnika na Facebooku objavljuje pravi datum i godinu rođenja, ali dio njih ne želi da svi znaju kada su rođeni pa upišu pogrešan datum. Čak i u tom slučaju moguće je otprilike saznati koliko godina imaju korisnici i to po informacijama koje dijele sa prijateljima.

2. Politička uvjerenja – stranice ili političari koje korisnici lajkuju na FB-u, a često i statusi koje pišu razotkrivaju njihova politička uvjerenja. Pitanje je mogu li se te informacije jednom iskoristiti protiv njih.

3. Privatne informacije – zbog previše objavljenih privatnih informacija i fotografija mnogi će, bez obzira na to kakav imaju imidž na poslu i kakva odijela oblače, izgledati neprofesionalno i neozbiljno.

4. Djetinjstvo – neke stvari iz djetinjstva mogu da budu simpatične i pobude lijepe uspomjne, ali zaslužuju li one zaista da budu objavljene na Fejsbuku i postanu dostupne svim prijateljima, poznanicima i kolegama?

Iako će se roditelji sigurno nasmijati na fotografije djeteta koje je umrljano čokoladom, takve slike sigurno neće povećati poštovanje koje kolege na poslu imaju prema tim korisnicima, pogotovo ako su im oni nadređeni i treba da imaju autoritet nad njima.

5. Vjerska opredjeljenja – ovo je u potpunosti privatna stvar svakog korisnika u koje se niko ne treba da se meša, ali jasno je da će neke osobe o drugima steći nekakav utisak upravo na osnovu njihovih vjerskih opredjeljenja. Zato pripazite šta pišete i koje stranice lajkujete.

6. Koga volite, a koga ne volite na svom poslu – ako radite sa desetak ljudi, a na FB-u ste prijatelj samo njima četvoro, na ovaj ćete način ostalim kolegama dati do znanja sa kim ste dobri, a sa kim niste i ti bi podaci mogli da podstaknu brojne tračeve – zbog toga je druženje na društvenim mrežama sa kolegama najbolje izbjegavati, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *