Evropljani za očuvanje eura

Dodajte komentar

Većina Italijana, Francuza, Nijemaca i Španaca želi opstanak evra kao i izlazak Grčke iz evrozone u slučaju da se vlasti iz Atine odreknu vraćanja dugova, pokazala je anketa instituta Ifop-Fidikala.

Šanse Grčke da ostane u zoni evra nisu optimalne, rezultati su ankete sprovedene u ove četiri zemlje, članice EU, objavljene u njihovim nacionalnim novinama.

Čak 85 odsto anketiranih Francuza, 84 odsto Nijemaca, 72 odsto Španaca i 65 odsto Italijana smatra da je novac koji je dat za pomoć Grčkoj izgubljen jer Grci nikada neće uspjeti da ga vrate.

Ogromna većina anketiranih u sve četiri zemlje smatra da Grčka predstavlja ozbiljnu prijetnju evrozoni.

Kako su pokazali rezultati sprovedene ankete strah od širenja krize posebno je veliki u Španiji i Italiji koje su i same suočene sa ogromnim dugom, tako da 90 odsto Španaca i 88 odsto Italijana, a nešto manje Francuza, 84 odsto, i Nijemaca, njih 76 odsto, smatra da će se “ukoliko grčki dug ne bude spasen, problemi u zoni evra opasno umnožiti”.

S druge strane, Nijemci i Francuzi imaju manje razumijevanje za grčke dugove nego Italijani i Španci. Naime, 78 odsto anketiranih Nijemaca, 65 odsto Francuza, 51 odsto Španaca i 49 odsto Italijana smatra da bi Grčku trebalo isključiti iz evrozone u slučaju da ne poštuje preuzete obaveze prilikom zaduživanja.

Pozitivno je da 44 odsto Španca i 56 odsto Italijana smatra da Evropa može da pomogne Grčkoj da se izvuče iz krize.

Građani ove četiri zemlje su manje kritični kad je riječ o krizi u njihovim matičnim državama i većina građana želi opstanak evra.

Tek svaki četvrti Španac, i isto toliko Franuza, bi želio povratak nacionalne valute, dok se čak 72 odsto anketiranih Italijana izjasnilo da se protivi vraćanju lire.

Sudeći po anketi, Nijemci su najprivrženiji svojoj nacionalnoj valuti, jer se jedva nešto iznad 60 odsto anketiranih izjasnilo protiv povratka njemačke marke.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *