Smanjiti uticaj rejtinških agencija

Dodajte komentar

Čini se da je rejtinškim agencijama u EU odzvonilo. Ne samo da Evropska komisija želi smanjiti njihov uticaj, već i aktuelni prijedlog Evropskog parlamenta ukazuje na još stroži nastup evropskih institucija.

Evropski parlament najavio je da će učiniti sve kako bi smanjio uticaj rejtinških agencija, prije svega kako bi čuvari boniteta država i preduzeća ubuduće imali manje uticaja na finansijskim tržištima.

Prijedlog je sastavljen na 20 stranica i očekuje se da će ga prihvatiti ne samo socijaldemokratski, već i konzervativni zastupnici Evropske pučke stranke, a time i većina evropskih predstavnika.
U prijedlogu se zagovara još stroži pristup nego što je to tražio komesar Mihel Barnije u novembru 2011. godine. Konkretno, zahtjev predviđa da rejtinške agencije za svoje mišljenje snose odgovornost u kaznenom pravu, što je izazvalo žestoke reakcije u spomenutoj branši. Ukoliko zastupnici prihvate ovaj prijedlog, tada bi se otvorila vrata lakšoj i privremenoj zabrani objavljivanja ocjene kreditne sposobnosti, a da se u sukobu ne prijeti temeljnim pravima slobode izražavanja.
Velika nelagoda je vodilja evropskih predstavnika prilikom glasanja o moći i uticaju rejtinških agencija. Predstavnici žele prije svega smanjiti moć “velikoj trojci”, agencijama “Mudis”,  “Fič” i “Standard end Purs”, a to su upravo one tri agencije koje su međusobno u svijetu gotovo isključivo podijelile tržište za procjenu boniteta preduzeća i država.
Zbog toga evropski zastupnici u svojim zahtjevima koji nadilaze sve stranačke granice od Evropske komisije traže da ona najkasnije za tri godine predstavi studiju izvodivosti za stvaranje vlastite i u potpunosti evropske rejtinške agencije.
Nadalje se zahtijeva uvođenje stroge obaveze rotacije, a to znači da preduzeća ne mogu trajno zapošljavati samo jednu rejtinšku agenciju, već moraju najkasnije svake tri godine povjeriti zadatak ocjene kreditnog boniteta jednoj drugoj agenciji.
Same rejtinške agencije u svojoj argumentaciji navode da je za procjenu kreditne sposobnosti preduzeća koja posluju na burzama potrebno iskustvo i veliki broj osoblja kojeg mali konkurenti uopšte ne bi mogli imati. Iz redova evropskih parlamentaraca čuli su se glasovi da bi ovakvi zahtjevi mogli samo još više osnažiti postojeće tri velike rejtinške agencije. Deutche Welle

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *