Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 18.06.2012. – 22.06.2012.

Dodajte komentar

Prvi put od početka marta domaće tržište akcija zabeležilo je rast vrednosti, istina sa nevelikim prometom koji je glavna karakteristika Beogradske berze u proteklom periodu. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti nepunih jedan odsto, ali od početka godine i dalje nosi visok negativan prinos od 12,9 odsto. Ukupan promet protekle sedmice iznosio je 2,2 miliona evra, u najvećoj meri zahvaljujući trgovanju akcijama požarevačkog konditora Bambi-Banat (BMBI).

Akcije – Najprometnija hartija protekle sedmice bio je Bambi-Banat koji je ostvario realizaciju od 100,8 miliona dinara, i to zahvaljujući nekolicini transakcija ostvarenih prvog trgovačkog dana. Bambi je porastao 5,1 odsto na 20.500 dinara, što je identično nivou na kojem ova kompanija otkupljuje sopstvene akcije do 28. juna. Na ovoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 7,4 milijarde dinara (64,7 miliona evra), dok je protekle godine ostvarila poslovni prihod od 7,8 milijardi dinara i neto dobit od nepunih 900 miliona dinara.

Tradicionalno najprometnija hartija, Naftna industrija Srbije (NIIS), protekle sedmice je preskočila psihološku barijeru od 600 dinara, prvi put od sredine maja. NIS je tokom sedmice dobio na vrednosti 1,2 odsto, dok je tokom nedelje stizao do maksimuma od 605 dinara. Beogradski Imlek (IMLK) bio je među najvećim dobitnicima, ostvarivši skok od 20,6 procenata na 2.400 dinara. Ova najveća domaća mlekara, koja je naglo izgubila na vrednosti nakon što je obelodanjen prekid razgovora oko njenog preuzimanja, snažno se oporavila pošto je kompanija objavila da će sticati sopstvene akcije na nivou od 2.500 dinara. Među prometnijim hartijama protekle sedmice bio je i bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je pao na 480 dinara uz realizaciju od četiri miliona dinara, dok se Energoprojekt (ENHL) ponovo  domogao psihološke granice od 400 dinara uz realizaciju od 3,6 miliona dinara. Ova kompanija je saopštila da je redovna skupština akcionara odložena za 29. jun s obzirom da nije bilo kvoruma za prvobitno zasedanje.

Bankarske akcije nisu bile među prometnijim papirima protekle sedmice. Niška AIK banka (AIKB) ostvarila je realizaciju od 3,5 miliona dinara, spustivši se krajem sedmice na nivo od 1.350 dinara. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), oslabila je 3,9 odsto na 1.500 dinara, dok je Jubmes banka (JMBN) uz male promete oscilirala blago ispod 11.000 dinara. Protekle sedmice saopšteno je da je nad Agrobankom (AGBN) pokrenut stečajni postupak, dok je Narodna banka izdala saopštenje da je „u toku supervizija poslovanja Univerzal banke (UNBN) u interesu finansijske stabilnosti u našoj zemlji i u skladu sa najboljim svetskim standardima u ovoj oblasti”.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su prihod od 0,26 miliona evra, uz nastavak trenda rasta cena većine serija. Najprometnija serija bila je A2013 čiji je prinos na kraju sedmice pao nadomak nivoa od pet procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija uz prilično slabo interesovanje ulagača. Godišnji trezorski zapisi nominalne vrednosti deset milijardi realizovani su sa uspehom od 24,1 odsto, uz prinosnu stopu od 13,5 odsto. Dvogodišnje note na reotvaranju prodate su uz prinos od 14,45 odsto, uz uspešnost emisije od svega 14,7 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *