Vodećim bankama svijeta snižen kreditni rejting

Dodajte komentar

U petak ujutro vlada zabrinutost na svetskom tržištu jer je američka agencija za kreditni rejting Mudis investors servis snizila rejting vodećih banaka sveta, zbog njihove izloženosti silovitom kolebanju vrednosti na berzama.

Među njima su “Benk of Amerika” (Bank of America), “Dž.P.Morgan Čejs” (JP Morgan Chase) i “Goldman Saks” (Goldman Sachs). Agencija je smanjila i rejting banaka Berklis (Barclays), Dojče Bank (Deutsche Bank) i HSBC, neke od najvećih banaka u Evropi koja se bori da ograniči širenje krize javnog duga.

Istovremeno je agencija Fič (FItch) upozorila da bi zaoštravanje krize u evrozoni, ali i pregrejavanje tržišta nekretnina, mogli naštetiti švajcarskoj ekonomiji i ugroziti rejting te zemlje, koji je sada AAA.

„Značajno zaoštravanje krize moglo bi stvoriti pritisak na švajcarski rejting, s obzirom na snažne ekonomske i finansijske veze s evrozonom“, navodi se u saopštenju agencije.

Smanjenje rejtinga banaka objavljeno prošle noći, a koje je došlo u vreme velike neizvesnosti u svetskoj privredi, odražava gledište firme “Mudis”, jedne od vodećih u svetu, o sposobnosti banaka da otplate svoje dugove.

Direktor službe Mudis za upravljanje bankarstvom, Greg Bauer, naveo je da su banke “značajno izložene kolebljivosti i riziku od preterano velikih gubitaka svojstvenih aktivnosti na tržištu kapitala”. 

Sve banke kojima je rejting smanjen su glavni igrači na svetskom tržištu akcija i obveznica, koje je postalo izuzetno nestabilno.

Smanjenje rejtinga obično znači da će banke morati da plati više za svoj dug. Investitori traže veću kamatu za rizičniji dug što smanjenje rejtinga i odražava. Međutim, pošto su kamatne stope već na dnu, niži rejting ne može značajno uticati na troškove finansiranja tih banaka. Znak da su investitori brzo prihvatili vest je što je vrednost akcija najvećih američkih banaka odmah porasla.

“Sitigrup” (Citigroup Inc.) je saopštila da se “oštro ne slaže” sa procenom “Mudisa”. Siti kaže da ne veruje da će smanjenje rejtinga uticati na njene troškove finansiranja jer je tržište već očekivalo promenu rejtinga. “Morgan Stenli” se takođe ne slaže sa agencijom “Mudis” i kaže da ne smatra da su ocene agencija za rejting u potpunosti zasnovane na aktivnosti te banke da podupre svoje finansije.
U svom najnovijem izveštaju, Mudis ne tretiraju jednako sve velike banke. Banke čiji je rejting smanjen su u tri kategorije, a u prvoj su “Dž.P Morgan”, HSBC i “Rojal Benk ov Keneda” (Royal Bank of Canada). Mudis je rekao te banke posluju stabilno i mogu nadoknaditi gubitke na tržištu.

U drugoj grupi su “Goldman Sakš Grup”, “Dojče Bank AG” i “Kredi Suise Grup AG” (Credit Suisse Group AG). Mudis kaže da se te banke veoma oslanjaju na svoje poslovanje na tržištu da bi zadovoljile svoje akcionare, od kojih neki efikasno upravljaju rizikom. U poslednjoj grupi su najslabije banke: “Benk ov Amerika”, “Sitigrup”, “Morgan Stenli” i “Rojal Benk ov Skotland Grup” (Royal Bank of Scotland Group PLC). Mudis kaže da te banke ili imaju “probleme u upravljanju rizikom ili istoriju visoke kolebljivosti” i neke od njih su promenile strategiju poslovanja.

“Te promene su u toku i njihov uspeh tek treba da se utvrdi”, kaže “Mudis”.

slobodnaevropa.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *